Musí se zahradní zásuvkový sloupek uzemnit?

<< < (4/5) > >>

Jan Alin:
Citace: Pavel Horský  14.01.2020, 08:11

Ale no táááák ::)

Na první pohled je to jasné, ovšem na druhý už  ne.
Nechal jsem si na pozemku vyrobit pergolu, která má na straně vytvořen také takový silnější sloupek, ten je dutý, dřevěný, z jedné strany otvíratelný a skladuji v něm pár věcí, vršek slouží na odkládání. Do toho sloupku jsem si dovedl přívod a uvnitř ve vrchní části jsem instaloval zásuvku a vypínač na dvě světla v pergole.
Situace je velice podobná, jen se liší materiál sloupku a to, že je přidělán k pergole a nestojí volně. Osobně jsem přesvědčen že jsem vytvořil instalaci a ne výrobek.  ;)

Peter Lovacký:
Citace: Jiří Schwarz  14.01.2020, 11:06

Není problém to přizemnit

A když uzemnit, na jakou hodnoty zemního odporu?

Na 1500 ohm by nestačilo? :)

Jiří Schwarz:
Citace: PetoL  14.01.2020, 20:06

Na 1500 ohm by nestačilo? :)

30 mA, max. 50V dotykové napětí, můžeme se bavit o hodnotě 1500 Ohmů.
Ale třeba někdo může chtít 5-i násobek proudu kvůli spolehlivému rychlému vypnutí.
(ono je to ve "4-41" naznačeno, ale každý si to přebere jinak)

A netuším co je kolem, jak velký je ten sloupek, jak významný prvek v terénu tvoří, jak daleko od něj se předpokládá pohyb (úkryt) osob, jestli je nebo není třeba přemýšlet o blesku, protože to bychom byli na úplně jiných hodnotách...

Takže "opět" - asi by to chtělo posoudit na místě od projektanta

Peter Lovacký:
Citace: Jiří Schwarz  14.01.2020, 20:17

Takže "opět" - asi by to chtělo posoudit na místě od projektanta

Jjj, to hej, to je furt najlepšie :)
Ja som už raz dávnejšie videl na krabičke od nemeckého chrániča že max. uzemnenie myslím že bolo nejakých 1650 ohm Asi to bolo dajaké odporúčanie výrobcu pre projektantov, netuším
bolo by zaujímavé pomerať koľko stabilných ohmov vydá také obyčajné zabetónovanie zásuvkového stĺpika do zeme :)
Sa mi vidí že jedna zemniaca tyč dá okolo 40-60

Jan Bocek:
Citace: PetoL  14.01.2020, 20:43

Sa mi vidí že jedna zemniaca tyč dá okolo 40-60

To je dobrá trefa....

3 tyče zatlučené cca 80 cm pod terénem do trojúhelníka se sponem cca 5 m a propojené
do otevřené smyčky v dobré půdě vydá obvykle pod 10 ohmů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana