Jak se dá srozumitelně vyložit ustanovení citované části ČSN?

(1/10) > >>

Pavel Horský:
Pročítám si ČSN 33 2000-7-705, kde jsem narazil na čl. 705.411.1. Screen tohoto článku vkládám přílohou.
Jsem z toho nějaký zmatený.

Příklad:

V zemědělském podniku mají vlastní trafo.  Z trafa jde v zemi uložený napájecí kabel do cca 200m vzdálené rozvodny. Z rozvodny jsou pak napájeny jednotlivé větve napájecích rozvodů pro objekty v areálu. Nově bude napojena budova prasečáku.

Citace znamená, že z rozvodny do RH prasečáku musí být instalace v TN-S (např. kabel 5x25mm2)?
Proč to tedy normotvůrce píše tak hloupě?
Dá se to vyložit i tak, že bude PE a N uložen v zemi samostatně.

Pavel Mužík_:
Já bych to viděl tak, že přívod od transformátoru k rozvodně ještě není instalace, a stejně tak z rozvodny do RH prasečáku. Domnívám se, že instalací autoři textu rozuměli až rozvod ve vlastním zemědělském objektu. A kabelový přívod z rozvodny do prasečáku asi nepůjde žádným zemědělským objektem, ale v zemi (případně venkovním vedením). Zdrojem je pak RH rozvaděč v prasečáku.
Srovnejte to se situací, kdy nějaký drobný zeměsělský objekt je napájený z nn sítě. Asi těžko bychom mohli po ČEZ požadovat, aby nám z tohoto důvodu vedl pětižilové napájení už od trafa.

Pavel Horský:
Takže se domníváte, že napájecí kabel (např. od ER, což je v mém případě rozvodna) není součástí instalace? Je to pouze domněnka, což není jistota.
A přitom to šlo v ČSN napsat mnohem srozumitelněji .
Mám pak obavy, abych se nedostal do křížku s nějakým samolibým RT, který by mě pak chtěl školit na takovém normativním blábolu.
váš pohled zní logicky, ale je to opravdu tak?

Každopádně,  (poklona)  za váš cenný názor.

Milan Hudec:
Mrkni na 705.20.1 a 2.
Zjednodušeně: v těchto prostorech se nesmí vyskytovat TN-C.

František Šohajda:
Normotvůrci vždy zdůrazňují, že označení sítě je vždy od zdroje (trafa) a pak je podle toho označována!
Pozn: Proto TN-S je jen ve výjimečných případech (u nás)!
99% sítě je TN-C a pak TN-C-S !

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana