Co dělat pokud naměřím napětí na kostře LED lampy v koupelně?

<< < (3/5) > >>

Pavel Horský:
Když čtu takové dotazy, tak nějak se bojím toho, že až zpoplatní operace slepého střeva, budou plné diskusní portály zdravotnictví dotazů, jak si ho vyndat svépomocí.

Co se musí odehrávat v hlavě laikovi, který se rozhodne řešit problémy na elektrickém zařízení a ví, že o tom ví velký kulový? Myslím, že jde o určitý typ demence. Jinak si to nedovedu vysvětlit.

Jiří Schwarz:
Citace: Pavel Horský  05.01.2020, 13:09

...
Co se musí odehrávat v hlavě laikovi, který se rozhodne řešit problémy na elektrickém zařízení ...

Vrátím se do doby, kdy začínalo vysílání v DVB-T
Jeden starší pán zapojoval Set Top Box a jak na kovový kryt položil předloktí, cítil mírné brnění.
Pro jistotu jej odpojil a odnesl na reklamaci.
Byl mu vrácen s tím, že je v pořádku, ale pán měl strach ho používat, protože "pořád probíjel"...
Přes nějaké "známé"" jsem se k tomu dostal.

Změřeno, izolační stav "neměřitelný",  unikající dotykový proud cca 0,2mA, ve spojení s TV cca 0,35mA
Při dotyku prstu nic cítit nebylo, ale vyhrnul jsem si rukáv a při dotyku předloktím to "lehce brnělo"

Kdybych byl laik a cokoliv cítil při dotyku lampičky nebo jiného spotřebiče v koupelně, asi by mě to taky nebylo jedno.
Jen ten způsob "vlastního zkoumání" nedokonalou zkoušečkou může do toho vnést spíše zmatky nebo další pochybnosti, než nějaký seriozní výsledek

Václav Třetí:
Pán měl zřejmě neuzemněnou anténu! Tento problém se vyskytoval již dávno před vznikem jakéhokoliv DVB-T. I v dobách analogového vysílání TV jsem řešil podobné problémy, vznikající činností odrušovacích kondenzátorů ve zdrojové části TV se spínaným zdrojem. Na anténním konektoru a na zemním kontaktu konektoru scart bylo 110 až 120V~ proti zemi. Sice též velmi měkkých - proud v řádu stovek uA, tedy zhruba stejný, jak píše kol. Schwarz, ale u citlivějších jedinců vytvářející pocit brnění při dotyku. Připojením řádně uzemněné antény se tento proud svede  do země.

Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí  06.01.2020, 04:35

.... Připojením řádně uzemněné antény se tento proud svede  do země.

OK
Ale pak si koupíte TV, která má 3žilový přívod jako u spotřebiče třídy I
Tam ani tak nejde o to, jestli by to výrobce dokázal udělat ve třídě II, ale aby splnil požadavky EMC
A to se někdy dějí věci, když přes anténu tečou nějaké vyrovnávací proudy, hlavně a paneláku, kde je anténa uzemněná o pořádný kus "PENu" jinde

Václav Třetí:
U moderních TV s třížilovým přívodem může být ovšem různé řešení zdrojové části a odrušení. Setkal jsem se s přístroji, kde nebyl vodič PE propojen do přístroje na kostru a byl využit pouze pro činnost odrušovacích prvků (stejné řešení používá většina zdrojů k notebookům),  ale také se zapojením vodiče PE na kostru celého přístroje. To potom může přinášet problémy při použití takového přístroje na společné anténě v činžáku - vyrovnávací proudy se najdou téměř všude, je jen otázka jejich velikosti.

Moje poznámka o svedení proudu vyvolaného odrušovacími kondenzátory na kostře televizoru a jejich uzemnění přes koaxiální kabel antény nebyla myšlena jako návod k řešení problému, ale spíše jako konstatování stavu, protože uzemnění TV antény by mělo být samozřejmostí, byť velice dobře vím, že v každé vsi se najde nějaká anténa na dřevěném bidle přivázaném ke stromu nebo na půdě domu pověšená na trámu pomocí dvou kusů provázku.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana