Co dělat pokud naměřím napětí na kostře LED lampy v koupelně?

(1/5) > >>

Alexandr87:

Nevím zda reklamovat LED lampu nebo volat elektrikáře.

Pořídil jsem si do koupelny LED lampu, u které jsem při dotyku jednofázovou zkoušečkou na kovový obal lampy zjistil, že je pod napětím.

Jedná se o novostavbu 2019, kdy ze stěny vedou L (hnědý),  N (modrý) a PE (žlutozelený). Z lampy potom dva vodiče hnědy (L) a modrý (N). Propojil jsem tedy jednotlivé vodiče L a N. Dále PE jsem zaizoloval.

L ze stěny jsem zkoušečkou ověřil, že jde o fázi.

Dále jsem se díval do krabičky (nejspíše převodník ze střídavého na stejnosměrný),  zda tam nemůže být  něco naopak.

L je přiveden na ACL - z druhé strany je výstup DC+
N je přiveden na ACN - z druhé strany je výstup DC-

LED lampa při zapnutí normálně svítí, ale na kovovém obalu je napětí. Chtěl bych vás prosím požádat o radu zda:

1) se jedná o vadu LED lampy nebo jsem zapojil něco špatně?
2) nemohli v novostavbě prohodit (z druhé strany za stěnou) vodiče N a PE?
3) neměla by lampa, která obsahuje kovový obal mít správně všechny vodiče L, N a PE?

Milan Hudec:
Jednofázovou zkoušečku s doutnavkou si může dovolit používat jen a pouze zkušený elektrikář, který dokáže vyhodnotit svit/menší svit....
Pro laika je její používání matoucí.
Pokud se vám jeví instalace jakkoli nebezpečná volejte elktrikáře.

Alexandr87:
Doutnavka svítí zcela jasně jako, když je na fázi. Nejedná se ani o probliknutí a ani o tlumené světlo.

Jiří Schwarz:
Je celkem běžné, že se kvůli splnění podmínek EMC osazují do spotřebičů různé filtry.
Přes ty se může dostávat napětí na kovové části, ale nemusí to být chyba, může to být vlastnost.

Citlivou zkoušečkou můžete indikovat napětí, to je běžné.
Proud je omezen na takovou hodnotu, že vám neublíží, že byste ani neměl při dotyku nic cítit

Mezi kovovou částí, přístupnou dotyku, a živou částí by měla být tzv. dvojitá nebo zesílená izolace (u některých levných šmejdů pocházejících z dílny za bambusovou plantáží bych tomu moc nevěřil)

Seriozní výrobce by měl určit rozsah použití výrobku, možná to není vhodné pro použití venku nebo v prostorech, kde je větší vlhko
Můžete vyfotit štítek výrobku a oskenovat "českou část" návodu?  

Václav Třetí:

Je na svítidle znak dvojité izolace? Tedy pro méně znalé: dva čtverečky v sobě nebo nápis Class II ? Pokud ano, měl by výrobek být bezpečný. Zkoušení fázovkou je ošemetná věc, jak již napsal kol. Hudec, zkoušečka se musí znát a je to pouze informativní kontrola, v případě pochybností je třeba použít jiné, přesnější metody měření, které nejsou již v možnostech laika - měření unikajícího proudu rev. přístrojem.

Kdo je výrobce nebo prodejce - i to může být vodítko, zda je výrobek dobrý nebo ne.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana