Jaké svítidlo použít v koupelně nad vnou?

(1/2) > >>

sigut:
1.Může být kovové svítidlo tř.I/ 230V připojené přes proudový chránič 30mA umístěné nad vanou nebo sprchou ve výšce 2,30m od podlahy?

2.Může být kovové svítidlo tř.I/ 230V připojené přes proudový chránič 30mA umístěné nad umyvadlem ve výšce 2,30m od podlahy?

Hynek Bureš:
1. Ano, za předpokladů: min. krytí IPX4 (resp. IPX2, je-li sprchová hlavice pevná) a kostra svítidla připojena na místní pospojování. Proudový chránič 30mA je také podmínkou.

2. Ano, proudový chránič není podmínkou.
...asi jsem se nechal nachytat, protože právě zde uvádí ČSN 33 2000-7-701 podmínku do v.2,5m musí být všechny vnější části svítidla z trvanlivého izolantu. Což u vany či sprchového koutu uvedeno není. Pokud to nebylo upraveno nějakou změnou kterou nemám. Rozhodně díky za "chyták".

sigut:
To:pan Bureš
. (poklona)  za upřesnění podmínky ochranného pospojování a krytí IPX4 (resp.IPX2 při nesnímatelné hlavici)
Otázky po upřesnění:
1.Může být kovové svítidlo tř.I/ 230V /IP X4, spojené s ochranným pospojováním, připojené přes proudový chránič 30mA umístěné nad vanou nebo sprchou ve výšce 2,30m od podlahy?
2.Může být kovové svítidlo tř.I/ 230V/IPX4, spojené s ochranným pospojováním,  připojené přes proudový chránič 30mA umístěné nad umyvadlem ve výšce 2,30m od podlahy?

Hynek Bureš:
Pakliže ten umývací prostor není v místnosti s vanou nebo sprchou, tak tam pospojování být vůbec nemusí. Osobně bych se v otázce o pospojování (a možná ani proudového chrániče) nezmiňoval, kdyžtak jenom to krytí (pokud nečekáte pouze odpověď ano/ne, tak další nezbytné podmínky nechť doplní odpovídající). Otázku jsem poslal dál místním zkušebním komisařům "50-ky" ať se taky zapotí. Osobně bych to kovové svítidlo v umývacím prostoru (nad umyvadlem třeba na chodbě nebo v kanceláři - v normálním prostředí) ve v.2,3m bez chrániče a bez pospojování toleroval (považoval za zcela bezpečné).

Otakar Dosbaba:
Tak nevím, ale trochu mi tohle připomíná nejednoho spolužáka z průmyslovky: Když jsme se dostali na praktickou stránku řešení funkce zařízení a obvodů, nebo na pochopení i základních principů selským rozumem, většinou se v tom plácal. Jak ale došlo na na šprtání pouček, jednoznačně díky dobré vizuelně-textové paměti vedl. Já byl na tom o trochu hůře, protože jsem potřeboval více času na vlastní odvození podstaty věci a dost často mě různé TEXTOVÉ chytáky a kličky, založené na dobré pozornosti dostaly. V technické praxi jsem se ale s textovými chytáky nesetkal, řešení vyplývá ze skutečnosti, kterou vidím před sebou...
Tím ale nepopírám smysl definic a tím pádem i nutnou kompatibilitu v rámci jednoznačného vyjadřování, jenže někdy mi připadá, že to o tomhle není.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana