Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« kdy: 15.12.2019, 20:47 » |
|
Konečně se blíží konec roku a mám chvilku i na odlehčené, leč možná pro někoho inspirativní, či varovné téma. Digitalizace.
Cítím, že jsem ve věku když se již nevrhám zbrkle ke každé novince s nadšením jako třeba při uvádění Windows 95. Možná je to tím množstvím, kdy nechávám první verze vyhnít a někým otestovat a připojuji se až v druhé, či pozdější vlně. A rozhodujícím faktorem je zjištění, zda mi digitalizace úkonu nějak zjednoduší život. Samotný status "být cool", mě opravdu neoslovuje.
Dlouho jsem kroutil hlavou nad datovou schránkou fyzické , resp. soukromé, nepodnikající osoby. dnes, po dvou létech používání si už život bez datové schránky ani nechci připomínat. začátky byly těžký. Musel jsem číst návod! Ale představa, že nemusím na poštu byla natolik motivační, že jsem se překonal.
Co ty? A například datová schránka? Ona má zkušenost volně prorůstá k digitální občance kterou s datovkou propojím ...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #1 kdy: 15.12.2019, 22:47 » |
|
Léta používám datovou schránku a elektronický podpis a nemůžu si stěžovat. Mile mě překvapilo upozornění od státní správy, že mi za 3 měsíce končí pas. Komunikace se soudem v dlouho trvajícím sporu též bez problémů. Veškerá daňová přiznání atd. též touto cestou bez nutnosti navštěvovat úřady. Za mě jen kladné ohlasy.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
Miroslav Minařík
|
|
« Odpověď #3 kdy: 16.12.2019, 15:55 » |
|
Pro upřesnění hovořím o soukromé (nefiremní datové schránce). Firemní vybírá Alena.
Spolu s datovou schránkou se pojí negativní zkušenost. Tedy negativní v uvozovkách. To, co do schránky přistane, je automaticky považováno za doručené a lhůta běží. Ovšem tuto nevýhodu vyvažuje časová úspora při konvenčním způsobu služeb České pošty. Pokud pominu zcela zbytečný výkon pošty, která mi zanechá oznámení o nezastižení adresáta (který je celý den doma a čeká na pošťáka), pak cesta, fronta a cesta zpět. Reakce na dopis, cesta na poštu, fronta a zase cesta zpět.
Ovšem k používání tohoto nástroje bych asi doporučil několik detailů. Už se mi totiž nějakou záhadou "vypařilo" heslo. A tak jsem využil kouzla, které Česká pošta umí zdarma jednou za tři roky a obnovil si přístup. Neměl jsem totiž ještě žádný jiný přístup k DT než via login a heslo.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #4 kdy: 16.12.2019, 17:24 » |
|
To, co do schránky přistane, je automaticky považováno za doručené a lhůta běží.
To je sice pravda, ale u téměř všech poštou doručovaných písemností je stejně doručení fikcí, takže když ti pošťák nehodí ani to oznámení a ty dopis nevyzvedneš, stejně se to považuje za doručené.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Miroslav Minařík
|
|
« Odpověď #5 kdy: 16.12.2019, 22:21 » |
|
To je sice pravda, ale u téměř všech poštou doručovaných písemností je stejně doručení fikcí, takže když ti pošťák nehodí ani to oznámení a ty dopis nevyzvedneš, stejně se to považuje za doručené.
To máš pravdu. A tak, i když jsem neměl nejmenší chuť se babrat ve státní aplikaci, jsem vsadil na známé heslo "těžko na cvičišti, lehko na bojišti". Pořídil jsem si všechny digitální nástroje, tedy ty, co nám jsou předkládané jako záchrana lidstva a zkouším je uplatňovat v praxi. Teď například testuji příchozí potvrzení jednoho úřadu s tím, že ho přepošlu tou stejnou datovkou na jiný úřad a budu očekávat, že to budou akceptovat!
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #8 kdy: 20.12.2019, 08:29 » |
|
Kdo elektronickou občanku už používá?
Tohle mě, Mirku, zajímá, už se to dá nějak použít? Když jsem se o to před nějakou dobou zajímal, bylo mi řečeno, že snad někdy v budoucnu to k něčemu bude...
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #9 kdy: 20.12.2019, 08:46 » |
|
Také mne to zajímá. ALe očekával jsem že elektronické udaje v občanském průkazu budou velmi dobře zabezpečena proti snadnému čtení a především proti kopírování či přepisování někým jiným, než je státní úředník. Jinak to vidím jako velký průser
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #11 kdy: 20.12.2019, 09:27 » |
|
ALe očekával jsem že...
Ona tam žádná data nejsou, Honzo. Má to sloužit jako tvůj identifikátor, takže někde vyplníš nějaký formulář na webu státní správy a přihlášením OP a PINem to autorizuješ a nebudeš tam muset osobně (třeba volby z domova apod.) Nejlepší je v tom prý Estonsko, tam to prý frčí parádně. Edit: tady https://info.eidentita.cz/sep/ je seznam míst, kde se dá eOP použít.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #13 kdy: 20.12.2019, 13:20 » |
|
Ono to bude asi jen pro státní správu.
Zajímavé by bylo, kdyby se všichni ti anonymní internetoví hrdinové museli logovat občankou... ??
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
David Hruda
|
|
« Odpověď #17 kdy: 20.12.2019, 22:08 » |
|
Tak první test. Pojišťovna neakceptuje přeposlání potvrzení z úřadu sociálního zabezpečení přes mou datovou schránku. Musím tam osobně, zabalit to a poslat to z České pošty. Píše se konec roku 2019.
Tak to bych se hádal a předpokládám, že úspěšně. Tohle přece není možný... Připomnělo mi to situaci asi 5 let starou, kdy jsem vypovídal pojištění auta a poslal jsem to mailem, na což mi odpověděla slečna z pojišťovny, že takhle ne, že to musí být PÍSEMNĚ. Pár dní jsem se jí pokoušel vysvětlit, že písmenka v mailu jsou taky písemně, pak jsem napsal stížnost na jakéhosi jejich ombudsmana nebo koho a za pár dní to bylo v pořádku. Jsem velmi paličatý...
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|