Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Je vadou napájení stykače blokování před chráničem?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Je vadou napájení stykače blokování před chráničem?  (Přečteno 1730 krát)
Jan P
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« kdy: 08.12.2019, 18:28 »

Měl jsem doma revizáka na kontrolu části rozvodu před oživením (to dopadlo dobře), ale nelíbilo se mu ve stávající části, která je v provozu, zapojení cívky stykače pro blokování bojleru mimo proudový chránič.

Za hlavním vypínačem je z L1 jistič B6 a z něho je napojena cívka stykače. N jde od HDO.

Zapojení je původní od firmy, nicméně problém v tom osobně nevidím. Proti zkratu a přetížení to jištěné je, úraz od dotyku si neumím asi představit ... A navíc pokud by to bylo za chráničem, vyhazovalo by ho to kvůli N přivedenému před chráničem ... Možná pouze s extra chráničem pro tento stykač?

Jak to vidíte vy?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #1 kdy: 08.12.2019, 19:40 »

Vcelku rád bych slyšel jeho zdůvodnění...
Je to samozřejmě nesmysl.
Od té doby, kdy nemusí být RT praktik a odborník ve svém oboru, dějí se zvláštní věci. A platí to i u projektantů...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #2 kdy: 08.12.2019, 20:09 »

To nějak nechápu:
pokud mám spínaný N vodič z přijímače HDO před chráničem, musím musím mít i fázi pro relé nebo stykač před chráničem, jinak bych tam tou cívkou vytvořil rozdílový proud, který bude u stykače někde na hranici co už chránič vypne
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jan P
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline



« Odpověď #3 kdy: 08.12.2019, 20:44 »

Zdůvodnění - možný úraz obyvatel nebo požár stykače.

Na otázku jak dojde k úrazu na zařízení, který je pro obyvatele pod plastovým krytem, jsem dostal odpověď - možné je vše.

Jediný způsob, jak to zapojit s chráničem, mne napadá pouze samostatný chránič pro tento jeden stykač. Ale přijde mi to zvláštní...

Nejlepší řešení bude asi někdo jiný ...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7
*******
Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 08.12.2019, 21:11 »

Stykač shoří s chráničem i bez něj. Vleze-li někdo pod kryt ke svorce cívky, činí tak vědomě. Osobně bych volil jako jištění cívky co nejnižší hodnotu, ideálně pojistku, dle typu stykače, to je dostačující pro včasné vybavení při nějakém tom mezizávitovém zkratu.
Ale stát se může cokoliv, možná by stálo za zvážení vybudování sarkofágu nad chalupou, letadla sem tam padají...
Sežeňte někoho schopnějšího a méně paranoidního.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
*
Offline Offline



váš elektrikář a revizní technik


« Odpověď #5 kdy: 08.12.2019, 22:00 »

Já bych ho to nechal "opravit" a pak mu volal  pokaždé když  sepne HDO, aby si to v záruce opravil. Možná by to po pár cestách pochopil.   Škleb Škleb Škleb Škleb
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci.
Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci.
Revize el. a hromosvodů do 1000V
Topné kabely k vytápění i ochraně majetku.

www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 08.12.2019, 22:59 »

Panebože, co se to děje. To byl doopravdy RT?

Takovou blbost neřekne snad ani učedník. Zdůvodnění je infantilní, ten člověk se snad bojí si  doma rozsvítit lustr, aby nedostal ránu.

Samostatný chránič je také nesmysl, spínací vodič přichází z relé HDO, které má přívod N z nulového můstku v ER. To jsou vyhozené peníze.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
Tomáš Žabka
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #7 kdy: 09.12.2019, 17:33 »

Hlavní zdůvodnění je jak píše p. Franěk, N u HDO je mimo jaký koli podružný chránič, takže pokud bude RCD dost citlivé a stykač dost "žraví", tak s každým sepnutím stykač padne, protože N půjde mimo obvod chrániče. Proto je to stykač HDO jedna z mála věcí, která musí být mimo chránič. Zdůrazňuji MUSÍ ne může.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.
Vít Rotrekl
*
Offline Offline




« Odpověď #8 kdy: 10.12.2019, 06:55 »

Hlavní zdůvodnění je jak píše p. Franěk, N u HDO je mimo jaký koli podružný chránič, takže pokud bude RCD dost citlivé a stykač dost "žraví", tak s každým sepnutím stykač padne, protože N půjde mimo obvod chrániče. Proto je to stykač HDO jedna z mála věcí, která musí být mimo chránič. Zdůrazňuji MUSÍ ne může.

Opatrně pane kolego s tím slůvkem musí...
Na jižní moravě (myslím že jste odtud, ne?) se občas vyskytuje ještě síť TT a tam je nutné použití chrániče i před elektroměrem, takže tam i ovládání HDO je za chráničem:).
Konkrétně vím třeba o vesnici Újezd u Černé hory, kde je na jednom konci vesnice síť TT.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Mírně pokročilí RT Úsměv
Tomáš Žabka
*
Offline Offline




WWW
« Odpověď #9 kdy: 10.12.2019, 07:17 »

D ěkuji za upozornění, v tom případě bych upřesnil moje předchozí vyjádření: obvod stykače HDO musí být v síti TN-C (TN-C-S) mimo obvod proudového chrániče.

Zatím jsem se se sítí TT nesetkal. Budu se muset kouknout na nějaké schéma, jak je to v TT zapojeno.

(Asi nějaký cenzurátor - slovo děkuj i to maže)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Vše se dá nějak vyřešit, vždy jde jen o to najít optimální řešení daného problému.

Projektant a revizní technik E1A, E1B.
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 10.12.2019, 07:23 »

Jenže kolik je takových vesnic, už minimum. Tím, že je v tomto případě chránič před elměrem, tak není problém, za chráničem je vše včetně stykače.

Na druhou stranu, v sítích TN-C vám nikdo nedovolí použít chránič zapojený před elměr.

Pokud by někdo chtěl mermo mocí použít chránič pro stykač ovládaný HDO, musel by použít  jednofázový typ a zapojit ho přímo před stykač, tedy na spínavý N od HDO a na fázi. Docela drahý nesmysl.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
Vít Rotrekl
*
Offline Offline




« Odpověď #11 kdy: 10.12.2019, 22:09 »

Na druhou stranu, v sítích TN-C vám nikdo nedovolí použít chránič zapojený před elměr.

Vím, že víte, že v síti TN-C je chránič nesmysl Úsměv

Ale třeba u staveništních rozvaděčů občas chránič před elektroměrem projde. Naposledy cca 3 roky zpátky, mě elměr. technik od EON, říkal že jsem to nemusel přepojovat a mohl jsem nechat ten chránič klidně před elektroměrem, že by s tím neměl problém...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Mírně pokročilí RT Úsměv
Vít Rotrekl
*
Offline Offline




« Odpověď #12 kdy: 10.12.2019, 22:13 »

Zatím jsem se se sítí TT nesetkal. Budu se muset kouknout na nějaké schéma, jak je to v TT zapojeno.

Nemusíte ani moc hledat. strana 34, aktuálních připojovacích podmínek EONu.

* EON-zapojeni-mericich-souprav 2017-09.pdf (910.92 KB - staženo 41 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Mírně pokročilí RT Úsměv
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #13 kdy: 10.12.2019, 23:25 »

Nemusíte ani moc hledat...
Škoda že jsi to neposlal o něco dřív.
Já jsem se před pár dny malovat s měřením v síti IT, 3f s vyvedeným středem, a ono je to prakticky stejné   Smích
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Radim Strycharski
*
Offline Offline




« Odpověď #14 kdy: 11.12.2019, 07:06 »

Kdyby EON trošku "zmodernizoval" své požadavky, například po vzoru ČEZu, který nepožaduje vodič PE k elektroměru, tak by se při použití standardního rozvaděče tř. ochrany II žádný chránič použít nemusel.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #15 kdy: 11.12.2019, 14:00 »

Chránič a stykač blokování pomocí HDO:
podívejte se do prosincového čísla časopisu ElektroPrůmysl, je to tam uvedeno mezi častými chybami v zapojení chráničů (elektronická verze časopisu je dostupná na webu)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Václav Třetí
*
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 11.12.2019, 14:57 »

S tímto problémem se pojí různá lidová tvořivost v podobě použití pomocných relátek s mizivým příkonem, aby chránič nepadal. Obvykle to chvíli funguje, časem to začne zlobit a nebývá to snadné najít.
 
Setkal jsem se s tím v objektu s akku sazbou na 8 hod. nt. Relé odebíralo asi 10mA, takže citlivost chrániče na skutečný unikající proud se zhruba zdvojnásobila. Sazba byla dělená, 3 hod. odpoledne a 5 v noci. Jako na potvoru to daleko častěji padalo v noci, kde se nt spouštěl mezi 1 a 2 hod. ráno. Chvíli mi trvalo, než jsem si všiml, že stykač na boiler je ovládán maličkým nízkopříkonový m relé místo rovnou vývodem z HDO. Pak byla náprava již záležitostí několika minut.


P.S. Někdy bývá použité relé výhodné, ovšem to je zejména záležitost elektrokotlů Protherm a přímotopné sazby.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

 Proč se snižuje proudová zatižitelnost kontaktů stykače v různých AC režimech?
 Jak správně zapojit stykač?
 Doporučíte mi vhodný stykač místo V43b 200A?
 Existuje stykač na bojler pro nízkou sazbu, který nebzučí?
 Jakým stykačem (elektromechanickým) spínat stejnosměrný motor 130V, 150A ?
 Je posloupnost zapojení zdroj, jistič, stykač, spotřebič, správně?
 Jaký proud obvykle teče spínacím obvodem stykače?
 Existuje adekvátní náhrada stykače EA TCA 10 z roku 1969?
 Mohu připojit na spínací kontakty 3f. stykače dva různé okruhy chránění?
 Jakým způsobem zpozdit signal privadeny do stykace?
 Jaký je rozdíl mezi stykačem a relé?
 Vie mi niekto pomoct ohladom zapojeni stykacov?
 Co může způsobovat bzučení v rozvaděči?
 Pokud máte stykač ovládaný z HDO pro TUV, musí být jeho cívka jištěna?
 Proč při sepnutí a vypnutí nízkého tarifu stykač hlasitě drnčí?
 Jaký mám použít stykač pro spínání 12kW topení?
 Lze použít třífázový stykač pro ovládání tří samostatných okruhů?
 Aký prúd môže tiecť jednou fázou pri 3f 16A stykači?
 Jaký proud protéká ovládací cívkou stykače startéru?
  Jak ovládat stykače pomocí mobilního telefonu?
 Jak odstranit zpoždění odpadávající cívky stykače?
 Jaký je princip a funkce stykače?
 Lze nahradit stykače které spínají tělesa elektrokotle SSR spínači?
 Jaké používáte stykače?
 Koľko stykačov je potrebné na spínanie el. vykurovania?
 Je vhodnější pro spínání přímotopu relé nebo stykač?
 Jak zapojit stykač ovládaný tlačítky ze dvou míst?
 Který 3- či 4-pólový stykač na DIN lištu (2 moduly) je nejtišší?
 Jaký stykač použít na spínání bojleru?
 Ako preverím, či je konkrétny typ stykača vhodný do rozvádzača?
 Co znamenají údaje na stykači VS420-40?
 Jaké DC napětí zvolit pro stykač, který má cívku ~24V/50Hz?
 Ktorý stykač je najtichší?
 Jaké použít bistabilní relé (stykač) pro odpojení části instalace?
 Jakým typem stykače HDO lze nahradit ten stávající?
 ELEKTROKOMPONENTY: Ghisalba vstupuje na český a slovenský trh
 ELEKTROKOMPONENTY AZ: Když hoří fotovoltaika
 ABB ELSYNN: Katalog stykačů ovládaných AC/DC a tepelných nadproudových relé
  Existuje stykač se třemi pomocnými kontakty?
 Existuje bistabilní stykač?
 Existuje stykač s pamäťou?
 Nejsou některé kontakty v zapojení stykačové kombinace zbytečné?
 Je možné zapojit sériově stykač a motorový spouštěč?
 Lze použít instalační stykač Z-SCH230/25-40 pro 3 výbojky po 600W?
 Která norma popisuje spínače pro odpojování elektrotepelných zařízení?
 Je normální životnost cívky stykače RSI-25 2 roky?
 Jak opravit zapojení stykačové kombinace, když je vše v nerozeznatelném stavu?
 Máte již nový katalog stykačů, spouštěčů EPM 2013?
 Je možné jistit cívku stykače z motorového spouštěče?
 Čím zakrytovat stykač na desce?
 Mohu použít rozpínací kontakty stykače ESC426 pro rozepnutí dvou obvodů?
 Jak velký proud protéká cívkou stykače? Je opravdu nutný průřez 2,5 mm2?
 Jaký zvolit vhodný nový stykač místo k10E?
 Může být ovládací napětí stykačů v rozvaděči 230V?
 Znáte výhody stykačů AF od ABB?
 Proč shoří, a to doslova po sobě, dvě cívky stykače?
 Musí stykač pro spínání filtrace k bazénu odpínat L i N?
 Jak vypnout stykač který udrží indukované napětí?
 Do jaké Kategorie užití pro stykače patří přímotopy?
 Jaká je možná náhrada za stykač MSM 2, 500V, 25A, cívka 230V?
 Jak změnit zapojení bojleru na HDO a stykač?
 Může být cílené vybavení proudového chrániče jako náhrada za stykač?
 Jaký zvolit stykač (relé) pro spínání spínaných zdrojů?
 Jaký zvolit stykač pro spínání přívodu dílny 3x25A?
 Jak uchytit stykač v rozvaděči aby byl jeho chod tišší?
 Čím nahradit bzučící stykač V25E?
 Jaký je rozdíl mezi stykačem V16M a V16D?
 Je pro spínání akumulačního topení vhodnější stykač nebo tyristor?
 Jaké je schéma stykače RP 92 4P?
 Mohu paralelně klemovaný 3f/32A zapojit pro 1f/50A přívod?
 Jaká je životnost stykače od chvíle, kdy začně být "hlučný"?
 Jaký doporučíte typ 3F stykače pro centrální vypínání zásuvek?
 Který typ bezhlučného stykače zvolit v domovní instalaci?
 Nemá někdo dokumentaci ke stykači ISKRA KO 53C?
 Jaký typ stykače nebo relé doporučíte ke spínání HDO?
 Lze nahradit stykač OEZ RSI-20 nějakým elektronickým relé?
 Dá se namontovat na stykač LC1D40 pomocné kontakty EATON?
 Je stykac urceny k trvalemu zatazeniu?
 O aké ide zapojenie rozbehu stroja so tromi stýkačmi V03c?
 Jaký zvolit stykač pro spínaní při nulovém odběru?
 Kde může být problém pokud stykač HDO po několika vteřinách vypne?
 EPM: Podrobný katalog 2016/2017
 Lze připojit cívku stykače na L a PE?
 TIP na stykače 40-80A v kategorii AC3
 Jaká je náhrada za stykač Sprecher schuh ca4-9-10?
 Je pro pro spínání 3f motoru lepší stykač nebo pouze spínač?
 Existují mechanicky spojené stykače?
 Musí se jistit fázové vodiče před stykačem?
 Jak zapojit stykače přepínání při Dahlander zapojení motoru D/YY?
 Jak řešit drnčící stykače pouze ve vysokém tarifu v RD s více rozvaděči?
 Proč zůstává prostřední fáze třífázového stykače viset?
 Jaký typ stykače použít pro spínání výbojkových svítidel?
 Jak připojím tlakový spínač k ovládání stykače?
 Jak odpojit stykač pro připojení spotřebiče pro stálé napájení?
 Může špatný signál z HDO poškodit stykače?
 Jak vyřešit bezpečné odpojení ovládacího obvodu pomocným kontaktem jističe?
 Stykače určené pro bezpečnostní obvody
 Jak často se v domovní instalaci mění stykače?
 Jaká je náhrada za stykač Sprecher+Schuh ca4-9-01 24V AC?
 Je zapojení stykače blokování bojleru, který je stále pod napětím správné?
 Aky typ stykača použit pre spinanie DC motora?
 Proč jsou zářivky spínány přes instalační stykače?
 Jak správně navrhnout a zapojit SSR pro spínání topných rohoží?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.154 sekund, 22 dotazů.