|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 08.12.2019, 22:00 » |
|
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 08.12.2019, 22:59 » |
|
Panebože, co se to děje. To byl doopravdy RT?
Takovou blbost neřekne snad ani učedník. Zdůvodnění je infantilní, ten člověk se snad bojí si doma rozsvítit lustr, aby nedostal ránu.
Samostatný chránič je také nesmysl, spínací vodič přichází z relé HDO, které má přívod N z nulového můstku v ER. To jsou vyhozené peníze.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 10.12.2019, 06:55 » |
|
Hlavní zdůvodnění je jak píše p. Franěk, N u HDO je mimo jaký koli podružný chránič, takže pokud bude RCD dost citlivé a stykač dost "žraví", tak s každým sepnutím stykač padne, protože N půjde mimo obvod chrániče. Proto je to stykač HDO jedna z mála věcí, která musí být mimo chránič. Zdůrazňuji MUSÍ ne může.
Opatrně pane kolego s tím slůvkem musí... Na jižní moravě (myslím že jste odtud, ne?) se občas vyskytuje ještě síť TT a tam je nutné použití chrániče i před elektroměrem, takže tam i ovládání HDO je za chráničem:). Konkrétně vím třeba o vesnici Újezd u Černé hory, kde je na jednom konci vesnice síť TT.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 10.12.2019, 07:23 » |
|
Jenže kolik je takových vesnic, už minimum. Tím, že je v tomto případě chránič před elměrem, tak není problém, za chráničem je vše včetně stykače.
Na druhou stranu, v sítích TN-C vám nikdo nedovolí použít chránič zapojený před elměr.
Pokud by někdo chtěl mermo mocí použít chránič pro stykač ovládaný HDO, musel by použít jednofázový typ a zapojit ho přímo před stykač, tedy na spínavý N od HDO a na fázi. Docela drahý nesmysl.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 10.12.2019, 22:09 » |
|
Na druhou stranu, v sítích TN-C vám nikdo nedovolí použít chránič zapojený před elměr.
Vím, že víte, že v síti TN-C je chránič nesmysl  Ale třeba u staveništních rozvaděčů občas chránič před elektroměrem projde. Naposledy cca 3 roky zpátky, mě elměr. technik od EON, říkal že jsem to nemusel přepojovat a mohl jsem nechat ten chránič klidně před elektroměrem, že by s tím neměl problém...
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 10.12.2019, 22:13 » |
|
Zatím jsem se se sítí TT nesetkal. Budu se muset kouknout na nějaké schéma, jak je to v TT zapojeno.
Nemusíte ani moc hledat. strana 34, aktuálních připojovacích podmínek EONu.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 10.12.2019, 23:25 » |
|
Nemusíte ani moc hledat...
Škoda že jsi to neposlal o něco dřív. Já jsem se před pár dny malovat s měřením v síti IT, 3f s vyvedeným středem, a ono je to prakticky stejné
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 11.12.2019, 14:57 » |
|
S tímto problémem se pojí různá lidová tvořivost v podobě použití pomocných relátek s mizivým příkonem, aby chránič nepadal. Obvykle to chvíli funguje, časem to začne zlobit a nebývá to snadné najít. Setkal jsem se s tím v objektu s akku sazbou na 8 hod. NT. Relé odebíralo asi 10mA, takže citlivost chrániče na skutečný unikající proud se zhruba zdvojnásobila. Sazba byla dělená, 3 hod. odpoledne a 5 v noci. Jako na potvoru to daleko častěji padalo v noci, kde se NT spouštěl mezi 1 a 2 hod. ráno. Chvíli mi trvalo, než jsem si všiml, že stykač na boiler je ovládán maličkým nízkopříkonový m relé místo rovnou vývodem z HDO. Pak byla náprava již záležitostí několika minut.
P.S. Někdy bývá použité relé výhodné, ovšem to je zejména záležitost elektrokotlů Protherm a přímotopné sazby.
|
Václav 3
|
|
|