Bude na středu hvězdy stále 0V pokud vypadne jedna fáze?
Peter Vlado:
Aby nedoslo k omylu autorom tohto skvostu niesom ja, odkopiroval som to z flame diskusie na cas.sk Mna skor zaujimal nazor na vyhlasenie toho diskutera z cas.sk : "3 konce drôtov sme zmotali spolu a tie 3 zapojili na sieť a bola tam 0." Z textu toho prispievatela som vyrozumel ze spojili vsetky tri fazove vodice dohromady a tuto "ucebnu pomocku" nasledne pripojili na trojfazovu zasuvku ci zapli istic a podla neho sa nic nestalo, na bode spojenia namerali nulu...
Juraj Rojko:
Autor není žádný spisovatel, ale zjevně píše o svorkovnici 3f motoru. Takže to s největší pravděpodobnos tí myslel tak, že ze 6 vodičů vedoucích z motoru 3 spojili dohromady (střed hvězdy) a na zbylé 3 přivedli 3f napětí. Pokud to udělali správně, tak pak opravdu ve středu hvězdy naměřili +-0 proti "zemi". Mistr to pak demonstroval prstem, což je nepochybně pádnější argument, než nehybná ručička přístroje. Na jednu stranu by si za to zasloužil pár facek, na druhou stranu je fakt, že díky tomu si to chlapci budou 100% pamatovat a pravděpodobně i lépe chápat. Měl jsem na SŠ také pár takových vyučujících, kteří chodili za hranu rozumného a zpětně hodnoceno - byli to ti nejlepší...
Peter Vlado:
Ok mate pravdu, bude to tak ako pisete, pravdepodobne to tak myslel, napisal to ale tak hatmatilsky a nepracujem s motormi denne ze ma zmiatol :) Este mozno hlupa otazka na zaver, stred hviezdy sa moze/musi/nesmie pripojit na N ci PEN ?
Marek Laube:
Citace: Peter Vlado 05.12.2019, 15:50
Z textu toho prispievatela som vyrozumel ze spojili vsetky tri fazove vodice dohromady a tuto "ucebnu pomocku" nasledne pripojili na trojfazovu zasuvku ci zapli istic a podla neho sa nic nestalo, na bode spojenia namerali nulu...
Já jsem zase z tohoto pochopil, že by se jednalo o třífázový (symetrický) zkrat a není divu, že "uprostřed" v uzlu byla "nula". Je rozdíl připojit 3f vinutí motoru do hvězdy, kdy vinutí má nějaký odpor a spojit fázové vodiče dohromady.
Antonín Kohoutek:
to bude kraťák...
nevíme, jak to smotal...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana