Nebyly by trubky lepší vodiče než slaněné či pevné vodiče?

<< < (6/7) > >>

Jan Franěk:
Nesouhlasím s tebou Milane. Přijde mi to stejné jako zakázat prodávat ostré nože, aby se s tím nějakej trouba nepořezal.

Jsem přesvědčen o tom že podobné zákazy jsou spíš kontraprodukti vní a nesmyslné. Osobně patřím spíš k odpůrcům podobných přehnaných regulací, protože i tyto prodlužováky s menším průřezem a určené pro malé zátěže, mají své místo na trhu a své rozumné použití.

Ale vidím v tvém příspěvku stejnou cestu, po které se vydává většina Evropy. Tedy zakázat vše. Sebrat postupně, pomalu a nenápadně všechny osobní svobody, tedy i právo volby  prodlužováku. Budou jen stejné prodlužováky schválené EU. Trochu mi to připomíná Severní Koreu, kde mají dovolené jen cca 15 účesů a nic víc. Jen doufám že tak dlouho tady na tom světě nebudu, abych se toho tvého návrhu nedožil zavedeného v praxi  :-\

Za mě se jen pomalu naplňuje přísloví - Cesta do pekla je dlážděná dobře míněnými skutky. V tomto případě   přehnanou ochranou uživatelů, dle mého přesahující společensky nutnou hladinu

Milan Hudec:
Jak má laik poznat, že kupuje dostatečný prodlužovák (watty, ampéry odběru fakt spoustě lidem nic neříkají a říkat nebudou).
Jedině že by každý měl na každý obor nákupu svého odborníka.
Je to skutečně stejné, jako jistit zásuvky 25, a pak ať si každý spočte příkony.......

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec  05.01.2020, 20:23

Jak má laik poznat, že kupuje dostatečný prodlužovák ....

...třeba paní, která přijde do Hxxxxxx, bude se jí líbit prodlužovačka s hadrovým opletem kabelu, co jí bude ladit s kobercem a v podstatě jí bude jedno, že na tom obalu, co ekologicky vytřídí, bylo napsáno něco jako 3,5A

Václav Třetí:
My se na věc díváme očima odborníka, bohužel laikovi nedochází obvykle to, že používá "tkaničku" vhodnou ke stolní lampě na připojení spotřebiče s odběrem třeba 10A.

Základní potíž spočívá v tom, že lidi nedávali pozor ve škole při fyzice a neumí si příkon v kW přepočítat na Ampery. Proto já těm schopnějším a přemýšlivějším vždy říkám, že mají počítat pro 1 kW proud 4,5A (jistě, je to 4,35A, ale to mi přijde špatně zapamatovateln é číslo). Jenže někteří jsou nevyslovitelně tupí, tam nepomáhá nic, a kupodivu nejsou to vždy jen ženy.

K tomu nečtení návodů mám takovou dobrou vzpomínku na doby z konce 80. a začátku 90. let. ETA tehdá vyráběla na svoji dobu velice dobrý vysavač typu 7400 (a jeho mutace 1400 a 3400). Vysavač byl zrádný v tom, že použitý plátěný fitr měl plastovou kazetu, která se při vyjímání sice vytahovala směrem nahoru, ovšem zpět se měla nasazovat ze šikma a zacvaknutím, což bylo v návodu dobře vysvětleno a ilustrováno obrázky. Většina lidí filtr vytahovala a opačným směrem zpět zasouvala až do té doby, než se jim podařilo v kazetě do drážky vložené gumové těsnění vytlačit do filtru na smetí čímž nečistoty procházely přímo do motoru a ven. Hodně těchto vysavačů tehdá skončilo u mě na opravu a když jsem instruoval majitele po opravě, jak s ním mají zacházet, tak mi většina z nich sdělovala sladká tajemství typu, že luxují už x let a proto si návod nepřečetli. Tak si tehdá způsobili docela rozsáhlé škody. Byli i tací, co se mi snažili vnutit myšlenku, že to výrobce udělal špatně, když je třeba si před použitím přečíst návod. Tak jsem si říkal, zda výplatu podepisují třemi křížky...

Vlado Konrád:
Existuje také porekadlo: Ak si nevieš poradiť, prečítaj si návod. S tým predlžovákom si vie ale poradiť každý a prečítať návod je až to posledné. Užívateľovi nie sú jasné súvislosti. Dostal výrobok kde samec pasuje do samice. To mu stačí.

Inak mám rovnaký názor ako  p. Hudec. Ak pchám predlžovák do zásuvky 230V/16A má byť tento dimenzovaný na 16A. U trojfázových to platí, prečo nie u jednofázových.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana