Nebyly by trubky lepší vodiče než slaněné či pevné vodiče?
jakubvitekvlnecka:
Několikrát jsem slyšel, že elektrický proud teče po povrchu vodiče.
A proto vede lanko proud lépe než pevný vodič - má větší povrch. Pokud je moje úvaha správná tak vodič slaněný z miniaturních trubiček by vedl proud ještě lépe. Ke svojí cestě by mohl využít i vnitřní povrch trubiček. Vodič ve formě trubiček by byl navíc lehčí - méně materiálu.
Technické řešení výroby těchto vodičů prosím neřešme. Je moje úvaha správná? o:-)
František Janeček:
Prostudujte si něco o skinefektu a zjistíte, že toto se uplatňuje významně u vysoké frekvence a 50Hz nemá prakticky žádný význam až na nějaké malé vyjimky, které jen potvrzují pravidlo.Ani s těmi lanky to není tak docela pravda.Každé to lanko, které se používá pro vf má každý ten drátek z něhož je složeno izolován vrstvou smaltu. :)
Jan Bocek:
Také doporučuji prostudovat Teoretické základy elektrotechnik y a část "proudové pole", kde je vysvětlený měrný odpor a povrchový jev. Od počátku elektrotechnik y je známo, že při vyšších kmitočtech je rozložení proudu ve vodiči nerovnoměrné a je závislé na kmitočtu a měrné vodivosti vodiče. Najdete tam i výpočty.
Několikrát slyšet je málo, je třeba vědět a odzkoušet a dokázat. Bez studia základů a historie elektrotechnik y se daleko nedostanete.
František Kroupa:
Citace: jakubvitekvlnecka 29.11.2019, 16:55
Několikrát jsem slyšel, že elektrický proud teče po povrchu vodiče.
A proto vede lanko proud lépe než pevný vodič - má větší povrch. Pokud je moje úvaha správná tak vodič slaněný z miniaturních trubiček by vedl proud ještě lépe. Ke svojí cestě by mohl využít i vnitřní povrch trubiček. Vodič ve formě trubiček by byl navíc lehčí - méně materiálu.
Technické řešení výroby těchto vodičů prosím neřešme. Je moje úvaha správná? o:-)
Tento efekt se uplatní jen u vyšších frekvencí, od oka od stovek kHz výše. O stejnosměrném proudu a běžném střídavém (50 Hz) se dá říci, že "teče celým průřezem". S těmi trubkami ale uvažujte dobře, třeba koaxialní kabel je vlastně Vaše trubka, když s tím přenosem energie v nich je to trochu jinak. No a vlnovody jsou poctivé trubky i s přírubami, jen hranaté, že ;-).
Vlado Konrád:
Trubkové vodiče existujú a sú bežne používané . Priemery sú asi do 250mm a zatažiteľnosť do 7kA +. Najdôležitejšo u vlastnosťou je ich mechanická odolnosť a odolnosť na ohyb, čo by zrejme pri kábloch trochu vadilo .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana