Kde se v elektrotechnice využívá 3D tisku?
Jiří Mudra:
Citace: Miroslav Minařík 19.11.2019, 09:01
Pro sériovou výrobu mi 3D tisk připadá naprosto neefektivní.
Byť nyní odbočím z elektrotechnik y, my tady ty tiskárny máme kvůli specifickým přípravkům (kleštím a unašečům) pro výrobky. Naprostou většinu si dneska už tiskneme (dříve jsme nechávali strojně obrábět). Výsledek je podstatně levnější sériová výroba. (nicméně nejedná se o sériovou výrobu pro širokou zákaznickou veřejnost)
Citace: Miroslav Minařík 19.11.2019, 09:01
V každém případě mi stále výraz "masivní nasazení v elektrotechnic e" nepřipadá blízký skutečné realitě. Že by v budoucnosti?
Slovo masivní může být velmi individuálně vnímáno. Nelze vyloučit, že prodejce spolupracuje s firmou, kde provozují 3D farmu a vypadá to z jeho pohledu masivně...
Jiří Kubík:
Článek o ISS je starý 4 roky. 3D tisk od té doby značně pokročil.
Dnes je možné tisknout i kovové součástky, hliník, mosaz, dokonce i z titanu.
Zdá se, že klasické odlévání součástek do forem, nebo vstřikové lití
by mohl tisk v blízké budoucnosti plně nahradit.
Nabízí se široká možnost využití i pro díly do elektrických přístrojů.
Aleš Dobrovolný:
Citace: Pavel Horský 19.11.2019, 07:59
No tak není to uplně náš obor, ale např. můj velký kamarád, známý výrobce baskytar Honza Růžička z Brna, vyrábí na 3D tiskárně snímače na jeho mistrovské nástroje. Tiskárna od Průši - parádní věcička.
Vy znáte Růžu?
K tématu: v elektrotechnic e si 3D tisk dokážu představit pro tisk:
- pomůcky pro montáž,
- různé krabičky a zásobníky na montážní materiál,
- rozměrové prototypy pro vývoj nových zařízení - například prototyp krabiček/krytů před hromadnou výrobou v lisu a pod.
- držíáky, a jiné zařízení, které nemá vliv na bezpečnost zařízení.
Podle mé zkušenosti s Pruša MK3 se výtisky nehodí pro zařízení umístěná venku, ve vlhku a na přímém slunci. Každý materiál má sice různé vlastnosti (ABS, PET, PLA), ale obecně není možné zaručit stálou a opakovanou úroveň kvalitu zpracování.
Z principu tisku - kladení jednotlivých vrstev na sebe není zaručena odolnost proti vnikání vody mikrotrhlinami na pomezí jednotlivých vrstev.
Průša má i tiskárnu SL, která pracuje na jiném principu a její výrobky by možná nalezli i další uplatnění.
Moje hodnocení: perfektní hračka a pro elektronika-bastlíře výborná věc.
P.S.: už mám objednanou druhou tiskárnu Pruša Mini (dostupná za 10kKč), jak dorazí, mohu se rozdělit o zkušenosti
Tisku Zdar!
Milan Hudec:
Taková kolikrát třetí chybějící ruka, nebo delší prsty, montérův to vlhký sen (dance)
Miroslav Minařík:
Citace: Aleš Dobrovolný 20.11.2019, 08:41
Moje hodnocení: perfektní hračka a pro elektronika-bastlíře výborná věc.
O tom nepochybuji.
Ovšem v praktické elektrotechnic e kromě vývoje nebo např. zmiňovaných upevňovacích konzolí to moc masívní nasazení tedy nevidím.
Možná údržba!
I když ty doby, kdy jsme byli jako montéři kreativci zlatem placeni, je pryč.
Dnešní záruky, spolehlivost nebo servisní technici jsou v důležitých situacích dostupnější a také lepším řešením, než vlastnit nevyužívanou 3D tiskárnu.
No nevím, možná existuje situace, kde je to ekonomicky přívětivé.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana