Je oprávněný požadavek hasičů, na označení Total Stop u RD?

(1/5) > >>

Miroš Jan:
Popis situace.
Stavebník má před dokončením novostavbu RD. V požární zprávě, má uveden odstavec o označení vypínacího prvku bezpečnostní tabulkou Total Stop.
Já mám uloženo v makovici, že označení prvku Total Stop, a nebo Centrál Stop, jako požadavek u nových staveb, kde je přístup laické veřejnosti, (OD, kina, divadla apod.)
Neuteklo mě něco?
Setkal jste se někdo z kolegů s tímto požadavkem u RD?

Honza Formánek:
Když budeme předpokládat, že tam ten vypínací prvek není zbytečně (nevsadil bych si),  tak je požadavek oprávněný.

ČSN 730848 Požární bezpečnost staveb – Kabelové rozvody.
bod 4.5.4 POZNÁMKA Vypínací prvky CENTRAL STOP a TOTAL STOP budou označeny textovou tabulkou „CENTRAL STOP“ a „TOTAL STOP“.

Na určení stavby nesejde, norma řeší napájení požárně bezpečnostních zařízení.

Miroš Jan:
Co je podle tebe, napájení požárně bezpečnostních zařízení v RD?
Ten konkrétní případ, nemá žádné kabely pro napájení PBS. Požární hlásiče jsou autonomní, napájené z baterek, které jsou součástí těch požárních hlásičů.  
Takže v tomto konkrétním případě, se na ten RD, tato norma nevztahuje. :)

Jan Franěk:
RD je dnes docela široký pojem. Od třeba 2+1 s klasickou instalací a rozloze třeba 60m2, po například 3 patrovou vilu s odvětraným schodištěm, 12+3 ,  podlahové ploše 300m2 plným řídících systémů, včetně bezpečnostních . Tam by to potom mohlo mít nějaký význam.

Pokud se budeme bavit o řekněme standardním RD (těžká definice  ;) že?  ) Tak vnímám požadavek na central ,  nebo total stop, jako nesmyslný. Především pokud píšeš že není co vypínat, nebo ovládat. Možná bych si to dovedl představit pokud by měl na střeše FVE, nebo nějaký další záložní zdroj. Ale to jsi zde nezmínil. Asi chyba v "Metrixu".  Kontaktuj autora požární zprávy a požádej ho o vyjádření, nebo opravu požadavků. Jinak budeš mít pravděpodobně problém s kolaudací. 

Miroš Jan:
Jenom pro doplnění.
Jedná se o přízemní RD, velikosti 4 + 1, zastavěná plocha 100m2. RD nemá FVE. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana