Je povinnost mít u novostaveb RD ochranu před přepětím?
Jan Alin:
Citace: ACEOF ACES 28.10.2019, 23:34
Nemá-li domek hromosvod, pak podle mého názoru představuje elektroměr ochranu před přepětím na přívodním vedení.
Prosil bych o rozvedení tohoto tvrzení, opravdu by mě to zajímalo a začínají dlouhé temné zimní večery. :)
Rozvodak:
Citace: Jan Alin 30.10.2019, 20:33
Prosil bych o rozvedení tohoto tvrzení, opravdu by mě to zajímalo a začínají dlouhé temné zimní večery. :)
U vrchního vedení nn bych na to nespoléhal.
U kabelové podzemní přípojky elektroměr omezí přepěťovou špičku.
Viděl jsem to kolikrát. Elektroměr byl jak když dostal kladivem zevnitř, po té ve zkratu. A v objektu o ničem nevěděli, krom toho že to vypadlo za bouřky a pak nešlo nahodit.
Jiří_Hrubý:
Loni v létě bouchlo u trafačky, všechny bleskojistky na vývodu venku, dvě spečené přípojky, většina elektroměrů na odpis, mimo ferrarisů, půlka jističů nešla nahodit, kvůli tvrdému zkratu v elektroměru, nebo sebedestrukci.
Závažnější škody v instalaci jen u dvou novostaveb nejvzdálenější ch od místa zásahu.
Blesk zkrátka neřeší jestli se někdo chrání víc nebo míň.
Jen je velmi rozumné mu cestu do chalupy alespoň znepříjemnit.. .
Milan Hudec:
S elekroměry zkušenost nemám, ale obdobně se blesk vyřádil v acidurce (takové té obří kovové od Koposu) a dál vše v pořádku.
V zásadě nenormalizovan é jiskřiště.
Miroslav Revús:
Niečo podobné som zažil s krabicami, kde boli skrúcané spoje obalené handrovou izolačkou. Taký nenormalizovan ý varistor. Signalizácia o vyskratovaní prepätia bola vystrelením víčka krabice do priestoru.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana