Jaký je vědomostní rozdíl mezi §9 a §10?

<< < (2/4) > >>

Jan Franěk:
Domnívám se že to nelze tak jednoduše zevšeobecňovat .  (norm)

Znám pár velmi dobrých projektantů kteří nebyli a nejsou RT, přesto jejich výstupy mnoho vyčnívají nad šedý průměr, nebo šplhají až do nebe nad většinu toho co bohužel často potkávám.
Pokud si vzpomínám (snad se nepletu) tak i Pavel Horský byl dříve projektant, než RT. Dle mého úsudku a protože už jsem měl tu osobní čest, soudím že výstup bych si nedovolil hanět, spíš naopak  ;) a byl pro mne skvělým "návodem" k vlastní realizaci, včetně správného návrhu osvětlení výrobních dílen a haly pro CNC.
Dál bych mohl jmenovat mnoho dalších, ale asi jen vzpomenu na velké vzory, kterými v tomto ohledu pro mne jsou například Petr Doležal, nebo Honza H l a v a t ý  (proč je jeho jméno zakázáno nechápu  :-\ ) . Bohužel jejich příspěvky zde už nečteme což je dle mého úsudku móóc velká škoda. Petrův nadhled a znalosti i Honzovo občasné "setření názoru" (často právem) mě dalo mnohé a posunulo mě o velký kus dál.

Podle mého oba dva paragrafy potřebují praxi. Par. 9 to má přímo ve vyhlášce, ale  par10 získá každý absolvent průmyslovky a podobně, hned po dokončení školy. Podle toho pak taky vypadají některé výstupy. Nicméně ani čerstvý RT (já například cc13 RT se stále považuji za novice) nemusí mít vždy potřebné znalosti. Oba dva mohou velmi snadno překročit své znalosti a pustit se do míst, na která jim chybí praxe a znalosti. O důsledcích nemá cenu psát.
Rozdíl snad vnímám jen v odlišném způsobu práce, kdy RT dělá jakéhosi "detektiva v baloňáku" přímo v místě a projektant si to své hlavní odbude doma u PC,  dříve u rýsovacího prkna. Znalosti jsou podobné, ale RT je spíš takovou "výstupní kontrolou" všech předešlých profesí, par.10 nevyjímaje.

Čím více o tom přemýšlím, tak vnímám stále více podobností u obou paragrafů. Tedy pokud se obor bere vážně. Vždyť vyhl. 50 vnímá rozdíl mezi praxí a vzděláním.  Sice se v jiném vlákně do ní všichni pustili jako do vykopávky (kterou v mnoha ohledech i bezesporu je) ale na svou dobu byla myslím napsaná velmi dobře, až nadčasově.

ČKAIT beru jako špatný vtip, který jen mastí kapsy mnoha lidem, ale na bezpečnost el. zařízení, ani dojivost krav, nemá žádný vliv. ;D

Pavel Horský:
Nejdříve montér, pak projektant a pak RT.
Jako montér už jsem se nemohl koukat na kvalitu projektů, které se mi dostávali do rukou a pak jsem se nemohl koukat na montéry, kteří i podle PD dělají špatně.  ;) :D :D

Jirka Š. Svejkovský:
Když pominu požadavky legislativní.

Něco se dá naprojektovat, aniž bych opustil kancelář, něco musím mít zmapováno do posledního detailu, což se bez znalostí a přítomnosti na místě zvládnout nedá.
Je velký rozdíl, mezi projektantem a Projektantem. Ale to asi víme všichni.
Vědomostní rozdíl by ale měl být minimální (pár speciálních norem).

Citace: Jiří Schwarz  22.10.2019, 09:52

Měl by podle tebe revizák něco vědět o projektování a projektant o revizích? Do jaké hloubky?

Určitě. Sám to využívám měrou vrchovatou.

Například RT by měl umět posoudit dimenzování vedení, projektant spočítat impedanci. Oba by měli znát požadavky norem.

Jan Bocek:
Citace: Pavel Horský  22.10.2019, 11:47

Nejdříve montér, pak projektant a pak RT.
Jako montér už jsem se nemohl koukat na kvalitu projektů, které se mi dostávali do rukou a pak jsem se nemohl koukat na montéry, kteří i podle PD dělají špatně.  ;) :D :D

Nejdříve montér, předák, mistr, vedoucí úseku  pak technik el. zařízení ( zadává běžné, střední a generální opravy EZ) projektant a pak zkušební technik velkých točivých strojů a také RT.
Dnes projektant a RT a obojí se hodně doplňuje. Dokonce často vědomostmi i realitou splývá  dohromady.

Projektanti v projekci po škole byli spíše "kresliči" anebo asistenti. K samostatné projekční práci se dostávali až po potřebné praxi. "Baťovský" systém projít od šroubováku až po prkno mělo svoje opodstatnění. VŠ a glejt RT ještě nikoho nezbavuje blbosti,
říkával můj šéf doktor inženýr Vladimír Franz, hlavní elektrikář Vítkovic.

Citace: Jan Franěk  22.10.2019, 11:37

Domnívám se že to nelze tak jednoduše zevšeobecňovat .  (norm)

Souhlasím, protože na každé straně §§ je tak široká škála problematiky, že to nelze zobecnit. Technika EZ a RT vykonávám více než 40 roků a stále se musím učit nové věcí a nové problematiky. V oblasti projektování využívám i subdodávky a nestydím se zato. V oblasti revizí subdodávky nesnáším. To možná vysvětluje i ten rozdíl, kde ještě lze vědomosti získat a realizovat. Jsou ale úzké specializace, které patří na obou stranách barikády odborníkům z praxi.

Glagol:
"A přes to všechno je zákonem na vyšším stupni razítko s logem ČKAIT.
A já dávám na PD razítko RT.
Má větší váhu a RT znají v 90% víc, než "projektant",  který začal své povolání dělat okamžitě po opuštění školní lavice."
 ;D
RT neznají ani náhodou, váha RT je, alespoň pro mně, limitně blízká 0.
Čest výjimkám.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana