Lze provozovat jeřáb s nefunkčním koncákem zdvihu směr dolu?
Jan Skotnica:
Při revizi starého mostového jeřábu z roku 1977 jsem objevil že nefunguje koncák zdvihu ale jen směrem dolu, bud nefunguje nebo je špatně nastaven, nejsem schopen to zjistit, hák už jsem měl na zemi a držel lana.
... kdyby to byl koncák směru nahoru tak jeřáb odstavuji z provozu, ale jak je to se směrem dolu?
Závada je to těžká, nicméně z hlediska elektrické bezpečnosti lze stroj provozovat do opravy?
Jirka Š. Svejkovský:
Obávám se, že to není věc elektrické bezpečnosti, ale bezpečnosti vyhrazeného zdvihacího zařízení, tedy dotaz na revizáka "zdvihu".
Jan Skotnica:
Aha,lamal jsem si hlavu zda do protokolu napsat zda zařízení vyhovuje nebo nevyhovuje z hlediska elektrické bezpečnosti,chyb jsem našel dost..klasicky předrátované pojistky,špínu atd,ale u toho koncáku jsem byl v rozpacích jestli je to elektrická nebo mechanická část.....probe ru to s revizakem ZZ,moc jste mi pomohl (poklona) . :)
Jiří Kubík:
Jenom přidám něco z praxe:
On bývá také často problém, jak koncák směrem dolů nastavit.
U jeřábů o které jsem pečoval bylo občas potřeba zajet s hákem
asi 5 metrů níž, než obvykle.
Proto byl vypínač nastaven na tuto nejnižší polohu.
Ale několikrát se stalo, že nepozorná jeřábnice si nevšimla,
že tam má jedničku, dojela na normální zem a lano se jí uvolnilo a vypadlo z kladek.
Protože oprava byla práce značně nepříjemná, tak bylo zvoleno řešení,
že vypínač bude nastaven na normální podlahu a když se bude jezdit níž,
tak mechanik bude u toho, koncák upraví a po skončení ho uvede do původního stavu.
Kontrola se prováděla na místě, kde nic nepřekáželo.
Ale protože se takové místo hledalo v hale velice těžko, tak takové nastavení
příliš optimální nebylo.
Ale vypínal.
:)
Václav Třetí:
Správné nastavení dolního doběhu je docela důležité právě kvůli zamotání lan. Určitě by se to mělo uvést jako závada a také opravit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana