Jaký zvolit záložní zdroj pro napájení oběhového čerpadla plynového topení?
Yarda:
Přemýšlel jsem (čistě teoreticky, zatím to nenastalo a doufám, že nikdy neastane), jak v případě delšího výpadku elektřiny co nejlevněji zajistit aspoň nejnutnější fungování bytu - aby plynový kotel topil a nemuseli jsme mrznout.
Napadlo mne koupit nějaký měnič 12Vss/230V, 50HZ do auta, auto přistavit k oknu, hodit dlouhou prodlužku, kotel zapojit k měniči a auto nechat brblat na volnoběh.
Ci se týká ekologie, asi by to bylo ekologičtější než nechat běžet nějakou elektrocentrál u (elektrocentrál y patrně nemají katalyzátor) a i tišší.
Zajímá mne jen, jestli to napadlo i někoho jiného a jestli to někdo dotáhnul až k praktickému použití.
Pavel Horský:
Vážený pane, váš "problém" je již dávno vyřešený a proto není potřeba vymýšlet něco jiného........ . ale že jste mě opravdu pobavil. Takovou ,s prominutím, hovadinu s měničem a autem ještě nevymysleli ani v televizi a to je co říci.
https://www.nejlevnejsi-kamna.cz/nahradni-zdroje-obehoveho-cerpadla/
Vlado Konrád:
Nie je to vyriešené. Link je na napájanie obehových čerpadiel a nie plynového kotla. Kotly na tuhé palivo a krbové vložky pripojené na systém ÚK sú háklivé na výpadok obehového čerpadla a zvyknú pri výpadku napájania otvoriť poistné ventily ak fungujú, ak nefungujú nafúknuť radiátory v tom lepšom prípade.
Výpadok napájania plynového kotla znamená len diskomfort . Výpadok čerpadla kotla na tuhé palivo poprípade krbovej vložky je priekak.
Pavel Horský:
Já se divím, že vůbec někdo může takto uvažovat?
Pokud vím, tak výpadky el. energie se dají většinou počítat v minutách.
A pán bude mít všude otevřená okna, že mu nemovitost vystydne během výpadku? To snad ne.
Záložní zdroje se užívají pro čerpadla výměníku krbové vložky. Nefunkčnost čerpadla u krbové vložky vede při výpadku k okamžitému přetopení tělesa vložky a aktivaci pojistného ventilu. Jednou jsem to zažil a nebylo to moc pěkné.
V předešlé odpovědi jsem si tak nějak neuvědomil, že chce pán napájet celý kotel. To se omlouvám. Pak by měla stačit nějaká UPSka.
Viktor Klemon:
Sú aj v dnešnej dobe lokality, kde výpadky bývajú dlhšie, ak spadne strom na
jedinú vn linku vo februári, tak sa záložný zdroj hodí.
Zabudnite na menič z auta, volnobeh vozidla má veľkú spotrebu,
menič zo zapalovača kotol nerozbehne, kvalitný sínusový menič
sa bude cenovo blížiť lacnej elektrocentrál e.
Aj lacná dvojtaktná elektrocentrál a dokáže zálohovať kotol,
ale pozor, niektoré kotly potrebujú uzemnený N, kvôli
sonde plameňa. V žiadnom prípade na centrálu spolu s kotlom
nezapájajte iný spotrebič, ktorý môže skokovo meniť príkon,
teda zapínať a vypínať, napr chladnička. Lacná centrála
nemá reguláciu a vzniknuté prepätie môže ale nemusí poškodiť elektroniku.
Ideálnym riešením je kvalitnejšia elektrocentrál a s reguláciou.
Mal som v dodávke menič 1000 W, viem o čom je reč.
Dobíjanie mu ani na kotol stačiť nebude.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana