Školit vás může kdokoliv. Přezkoušet ovšem pouze komise:
Sežeňte tedy ještě jednoho elektrikáře a jednoho revizáka.
Tam je důležité i to
nejméně jeden člen
, protože druhý může být klidně bezpečák a třetí uklízečka.
Mám končící osvědčení §5 vyhl. 50/1978 Sb., může mi ho prodloužit např. bratr, když má §6 (podle znění vyhlášky bych pochopil, že ano)? Popř. když budu mít potvrzení o praxi delší než 1 rok, může mě kdokoliv s §7 a další dva lidé přezkoušet a napsat osvědčení §6, nebo to musí nějaká "elektro firma" či revizní technik"?
Především §5 sám o sobě k ničemu, stejně jako šestka nebo sedmička pouze ve formě papíru bez návaznosti na druh práce, který je dán náplní práce zaměstnavatele
.
Takže i když si ji seženete (§6 obvykle litr a odpolední posezení a v lepším případě se dozvíte obecné zásady o práci na VTZ), slušný zaměstnavatel ji nebude akceptovat a přezkouší si vás sám dle vlastní osnovy.
Shánět si samostatně cokoli mezi 5 a 7 je zbytečnost, to zařídí zaměstnavatel v rozsahu a zaměření odpovídajícím náplni práce.
Osmičku a výš taky, ale vzhledem k určení pro živnost už se shání přezkoušení i samostatně, stejně jako §9 a 10.
A ne přezkoušení od bráchy je k ničemu, i kdyby bylo ozdobeno papírem s razítkem z bambory