Je nutné provádět kontrolu termostatu bojleru?
Zdeněk Pikhart:
Při kontrole bezpečáka byl zákazník upozorněn, že musí provést a doložit kontrolu mezních provozních stavů termostatu a tepelné ochrany u bojlerů.
Odkazuje se na Nařízení vlády č.101/2005.
Tam jsem našel pouze toto:
(4) Zaměstnavatel při plnění zákonné povinnosti zajistí
a) stanovení termínů, lhůt a rozsahu kontrol, zkoušek, revizí, termínů údržby, oprav a rekonstrukce technického vybavení pracoviště, včetně pracovních a výrobních prostředků a zařízení, s ohledem na jejich provedení, doporučení výrobce a způsob používání, požadavky na pracoviště, rizikové faktory způsobující zhoršení technického stavu pracovních a výrobních prostředků a zařízení a v souladu s výsledky předcházejícíc h kontrol, zkoušek či revizí, po dobu provozu a používání pracoviště11),
b) dodržování termínů a lhůt pro provádění činností uvedených v písmenu a) a určí osobu, jejíž povinností je zajistit jejich provádění11),
c) aby stanovené termíny, lhůty a rozsah činností uvedených v písmenu a) a kontrolní a revizní záznamy, hlášení údajů o stavu zařízení získávaná například ze snímačů a čidel, byly vedeny způsobem, který umožní uchovávání a využívání údajů po stanovenou dobu v písemné nebo elektronické podobě tak, aby byly k dispozici osobám vykonávajícím na zařízeních pracovní činnost a dozorovým a kontrolním orgánům.
Setkal jste se někdo s podobným požadavkem? Při revizi uvádím, že vnitřní zapojení zařízení není předmětem revize. Neumím si představit, že někdo na pracovišti ohřívá tepelnou ochranu a měří při jaké teplotě vypíná.
Tomáš Žabka:
Připadne mi to jako zcestné, z hlediska revize elektro se postupuje podle norem 33 1500 a 33 2000-6 (edice neřeším) a tam se o termostatech nehovoří.
Takže bych se odvolal na manuál výrobce a ten určitě požadavek na testování termostatů v návodu neuvádí.
Tím pádem jsem splnit vše co chce norma i výrobce.
Jinak co se týče tetovaní tak provozní termostat je v pohodě pro ten stačí otočit kolečkem a on při nízké teplotě cvakne stejně jako při vysoké, ale havarijní termostat ten by se musel otestovat skutečně jen vysokou teplotou, navíc ta je nastavena až nad pracovním to by znamenalo, že by se musela vytáhnout kapilára pracovní a nechat to nahřát a pak sledovat a nebo vytáhnout kapiláru havarijní a tu někde ohřát bokem, třeba v rychlovarce.
Je to podobné jako kdyby někdo chtěl testovat termopojistky v rychlovarné konvici. Po panu bezpečákovi bych chtěl vidět nějakou zprávu, kde to bylo provedeno a na základě jakých dokumentů nebo procedur. Samozřejmě mám namysly klasické bojlery v domácnosti, na průmyslové to bude možná tak bude.
František Šohajda:
A jak chce zkoušet obyčejné jističe nebo pojistky na správnou funkčnost (dance)
Měřit termostat na přesnou teplotu se nedělá! Proč? Protože výrobce v návodě to neřeší.
Jinak je to výrobek na něj jsou jiné zákony!
Měl by uvést zákon, číslo paragrafu , odstavec!!Kde to četl.
Milan Hudec:
Citace: Tomáš Žabka 25.09.2019, 06:28
Připadne mi to jako zcestné, z hlediska revize elektro se postupuje podle norem 33 1500 a 33 2000-6 (edice neřeším) a tam se o termostatech nehovoří.
Takže bych se odvolal na manuál výrobce a ten určitě požadavek na testování termostatů v návodu neuvádí.
Tím pádem jsem splnit vše co chce norma i výrobce.
Jinak co se týče tetovaní tak provozní termostat je v pohodě pro ten stačí otočit kolečkem a on při nízké teplotě cvakne stejně jako při vysoké, ale havarijní termostat ten by se musel otestovat skutečně jen vysokou teplotou, navíc ta je nastavena až nad pracovním to by znamenalo, že by se musela vytáhnout kapilára pracovní a nechat to nahřát a pak sledovat a nebo vytáhnout kapiláru havarijní a tu někde ohřát bokem, třeba v rychlovarce.
Je to podobné jako kdyby někdo chtěl testovat termopojistky v rychlovarné konvici. Po panu bezpečákovi bych chtěl vidět nějakou zprávu, kde to bylo provedeno a na základě jakých dokumentů nebo procedur. Samozřejmě mám namysly klasické bojlery v domácnosti, na průmyslové to bude možná tak bude.
Pozor v souboru 33 2000 to je.
Asi to tam vetknul nějaký Hujer.
Jaroslav Jonáš:
Dosud jsem se s takovou kontrolou nesetkal, jenom jsem něco zaslechl. Pouze vím, že v onom NV 101/2005 jsou obecně popsané povinnosti provozovatelů, jak je uvedeno výše. Tvrdit se dá všechno možné i nemožné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana