Má přeplněný pytlík prachu ve vysavači vliv na vypadávání jističe?

<< < (3/4) > >>

Josef Nosek:
Jenom doplním p. Belaně a Fuksu. Znám několik strojů s ručním spouštěním, u kterých se před spuštěním musí uzavřít sání. To se otevírá až po rozběhu, jinak by to jištění vypnulo.

Jiří Bartoš:
To Fuksa: Aha, takže moje úvaha srovnávající ventilátor s cirkulárkou byla zcestná.

Je to trochu paradoxní efekt, že ucpáním přívodu se sníží zatížení motoru, ale asi to tak holt funguje. Pro mě trochu obtížně představitelné, co se dá dělat.

---:
Soused nekecá, mně to taky dělá - vysavač ETA 1101 (číslo odhadem, je to s přepínačem na 650 a 1000W) a jistič 10A satrý takový ten kulatý co se zašrobuje místo pojistky.

Jiří Fuksa:
To: ---
Já mít doma blbou elektriku ze starým 10A jističem v soklu místo pojistky (mimochodem ty jističe se vyrábí dosud),  tak nepomlouvám ten vysavač, ale tu instalaci.

kunas:
"turbína" ve vysavači je v podstatě odstředivý ventilátor (odborněji to nazvat neumím). Když ucpu sání, ventilátor roztáčí menší množství vzduchu a tím se motor může rozběhnout na vyšší otáčky. Ovšem, pokud ty otáčky budou dost vysoký a motor už má něco za sebou, může dojít k přeskoku mezi lamelama v komutátoru a motor se může zničit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana