Může přizemnění vodovodního řádu ovlivnit zvýšené usazování vápníku v myčce?
Michael Tejčka:
Mám takového začarovaného ducha v domu.
Pomalou a pozvolnou rekonstrukcí domu, hlavně odvedení vlhkosti od špatně zvoleného zdiva stavebníkem domu (80-tá léta) a současným ukládáním budoucí bleskosvodné pasoviny do vytvořeného výkopu, mi vznikl (v tuto chvíli) nedokončený obvodový zemnič (chybí asi čtvrtina domu), vyvedený do HDS, která byla současně zřízena v plotě při přeložce vedení nn z nadzemního do podzemního. (cca rok zpátky).
V tě době, jak zbývá čas, předělávám sklepní prostory na pracovní a s tím i vedení v suterénu, takže jsem měl v dílenském sociálním zázemí vyveden vodič pospojení. (Pozn.: mam tu prostě hajzl, sprchu, baba 2 pračky a sušičku a hlavně je tu vodoměr).
Před nedávnem mě napadlo změřit odpory mezi kohoutkem a nejbližším ochranným kolíkem zásuvky, odpor byl velice nemalý. Zároveň jsem změřil i napětí mezi fází a kohoutkem, které nebylo plné, po konzultaci s kolegou RT a jeho ohánění se legislativou a případnými pro a proti přizemnění řádu jsem se tedy jal přizemnit vše, co je potřeba: Řád vody, bojler, 2x pračka a sušička. OK.
Nyní, po cca 3-5 měsících, začla myčka vykazovat neužitečnou činnost, a to, že je na nádobí čím dál větší pokrývka vápníku.
Může to reálně souviset, když mám od hrany domu 90m krajní kolej dráhy ČD (sever) a jsem poslední dům v ulici? Impedance před dokončením přeložky v ulici byla špatná, po dokončení přeložky se to srovnalo, dům je vystavěnej na bordelu, co tam lidi kdysi vyváželi do bývalýho místa, odkud kutali písek.
Jiří Schwarz:
Pokud by se vám kdekoliv po domě couraly nějaký zbytky zpětných trakčních proudů, tak by to mohlo vysvětlovat některé věci, které působí nestandardně. "na severu" by měla být trakce DC 3kV
Můžete citlivým DC klešťovým ampérmetrem zkusit jestli něco teče mezi PEN potenciálem a přívodem zemniče, případně i na jiných místech pospojování, ale pokud t potvrdíte, horší bude co s tím.
A nejhorší je, že elektrochemick á koroze se může podepsat na zemniči...
Václav Třetí:
Mně se kdysi v jednom objektu objevil problém, že stejnosměrné bludné proudy vždy sežraly pozinkovanou železnou trubku přesně na přechodu do mosazného průchozího kohoutu. Tehdá ještě nebyly k dispozici plastová potrubí, tak se to řešilo použitím litinových fitinek, ty nekorodovaly
František Šohajda:
Já jsem měl něco podbného v době před léty....
Od železnice jsem 50km...
Voda v domě tehdy pozink. trubky vše a všude pospojeny.Na dvorkujsem si udělal pod kohoutkem smaltované umívadlo.Po čase jsem zjistil, že když se rukama spojím s kohoutkem a druhou ruku na železné umývadlo napojené na odpad před RD. Něco mě brnělo , vzal jsem si měřák a nějaké "V" tam byli!!
Musel jsem umývadlo spojit vodivně s pozink. trubkou a pak vše OK!
Asi se něco couralo z venkovního sloupu před domem, byl poslední a je na něm něco jako přepěťovka (nebo něco podobného?) přes odpad,který byl stále mokrý....
Odpad šel kolem sloupu a jeho uzemění.
Časem uhnila pozin. trubka do domu na hranici základů domu-asi to bylo také tím?
Jinak si to nedovedu vysvětlit . :-\
Peter Munka:
Otazka je, ci to, co pokryva riad v umyvacke je vapnik (ten by musel byt vo vode) a nie sol alebo umyvaci prasok a cely problem nebude v samotnej umyvacke. Pokial viem, tak umyvacky si pomocou silneho solneho roztoku vyrabaju demineralizova nu vodu. Umyvacka nie je tak velky a tazky spotrebic, aby ho nebolo mozne vyskusat inde.
Zavapnena voda by sa prejavila aj v pracke alebo varnej konvici.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana