Proč chce Hájek střílet po starých občanech?
ACEOF ACES:
Bez odpovědi.
Tak asi žádného staříka nesestřelil.
Gerhard Tvrdý:
Chápu pana Hájka - každý se chce mít dnes dobře a dobře vydělávat. Jelikož blesk je živel, který se nedá změřit ani přesně určit kde udeří, tak pan Hájek klidně může rozvíjet své teorie o hromosvodech. Nové požadavky na hromosvody - systém LPS, ..., LPH, LEMP, valící koule, rizika a další nesmysly mi připadají jako šíření poplašné zprávy. Celý svůj aktivní život cca 50 let jsem dělal elektropráce a revize ve zdravotnictví. El. instalace byla rozdělena dle požadavků zdravotnických zařízení na obvody:
velmi důležité, důležité, méně důležité, izolované soustavy, hlavní ochranné pospojování a doplňkové pospojování. Ochrana před bleskem byla provedena dle ČSN 34 1390 ( podle p. Hájka starý dědek).
Pokud bylo vše uděláno, jak popisuji, tak nikdy nebyl problém s elektřinou, hromosvodem, přepětím, s nějakými anglickými názvy LPS atd. Toto jsou moje zkušenosti z oboru elektro za 50 let praxe.
Jaromír Táborský:
Citace: Gerhard Tvrdý 11.01.2026, 19:05
Chápu pana Hájka - každý se chce mít dnes dobře a dobře vydělávat.
Jestli se nepletu, pan Hájek je zaměstnanec odtud - potud.
Respektuju 50 let praxe. Jen drobnost, blesk nejde předpovědět, ale jeho účinky se měřit a navrhovat proti nim jdou. LPS není marketing aale zkratka tří anglických slov, je to prostě systém ochrany před bleskem. Valící se koule je jen metoda, jak určit ochranný prostor na složitých střechách. A LEMP pojmenovává elektromagneti cké účinky blesku, které dnes často odnesou hlavně elektronika a datové rozvody, i když vodiče a pospojování jsou poctivě udělané. A LEMP nás učili i komunisti při výbuchu atomové bomby. Staré řešení mohlo dlouho stačit, dnešní instalace jsou ale citlivější, takže se zpřesnily i požadavky. Ne kvůli slovíčkům, ale kvůli následkům.
Pane Tvrdý, je zcela jedno kolik nám je roků a kolik máme praxe. Holt v nějakém věku zamrzneme, ale myslím, že si můžeme zachovat důstpjnost tím, že když už něco nechápeme, tak na to nekydáme hnůj.
Kvita Ladislav:
Citace: Jaromír Táborský 11.01.2026, 19:28
Pane Tvrdý, je zcela jedno kolik nám je roků a kolik máme praxe. Holt v nějakém věku zamrzneme, ale myslím, že si můžeme zachovat důstojnost tím, že když už něco nechápeme, tak na to nekydáme hnůj.
Kolega Tvrdý nás tady už před půl rokem obeznamoval se svými stížnostmi na novou dobu. Honza Hájek mu zřejmě ještě pořád leží v žaludku, proto asi cítí potřebu si to znovu zopakovat.
Jan Hájek:
Teda, navázat na diskusi po šesti letech, dobrý.
Nicméně mám měsíc starý osobní rekord:
Četl jsem si váš přízpěvek na https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,1266.0.html/$%7Babsolute_url%7D
váš článek mne zaujal, a bych se vás zeptat ....
¨
20 let poté :-)
Ohledně ochrany před bleskem doporučuji tuto novou publikaci:
Ausführliche Vorschriften zur Blitz-Ableitung an allerley Gebäuden 1797 Johann Albert Heinrich Reimarus (dostupná online, autorská práva zanikla, výhoda: neobsahuje anglické zkratky ani anglicismy, většina elektrických veličin čekala na narození nositelů příjmení pro jejich názvy, i když !Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta 1745–1827)
Valivou kouli začal avizovat v knize Rathschläge Über Den Blitzschutz Der Gebäude F Findeisen 1905 a plně jí prosadil v šedesátých letech minulého století Tibor Horváth Metoda valivé koule přišla o svého otce
Podrobnosti o elektrickém měření blesků a jak na to pojednává pak převratná horká novinka:
Ladislav V Říhánek, Josef Postránecký Bouřky a ochrana před bleskem 1957 (jde koupit v antikvariátech) - tady už je bohužel spousta cizích slov a dlouhých vzorečků
....jsem unavený, včera jsem celý den strávil křičením na mraky.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana