Proč chce Hájek střílet po starých občanech?

<< < (4/5) > >>

Miroslav Minařík:
Když jsme před léty natáčeli rozborný seriál vyhlášky 50/1978Sb. po čtyřiceti létech, uvědomil jsem si jak byla zobecňovaná dokládaná praxe na elektrických zařízeních. V jednom dílu mi to na kameru říkal sám Jiří Sajner (jeden z tvůrců),    záleží na "druhu zařízení a výšce napětí". A tehdy se to často pomíchalo, spojila se nespojitelná praxe a hotovo.

Pan Tvrdý uvádí, že má 50 let praxe. Dovolím si tvrdit, že nemá dostatečně dost teorie a praxe aby mohl proti argumentovat Janu Hájkovi. Jan Hájek naopak ani zdaleka se nepřibližuje 50. leté praxe pana Tvrdého. Přičemž každý z obou je bezesporu odborníkem v jiné části spektra instalační elektrotechnik y.

Citace: Gerhard Tvrdý  12.01.2026, 16:21

(poklona)  všechny odborníky v oboru elektro a vidím, že jsem trefil hřebík na hlavičku.

No, trefil jste hřebík na hlavičku zcela jinak.

Citace: Gerhard Tvrdý  11.01.2026, 19:05

Chápu pana Hájka - každý se chce mít dnes dobře a dobře vydělávat. ... pan Hájek klidně může rozvíjet své teorie o hromosvodech.

Tady v textu uvádíte, že tvrzení Jana Hájka je založeno na tom, že potřebuje vydělat.  (doh) Nikoliv, že jeho tvrzení se opírají o autoritativní zdroje.

Nové požadavky na hromosvody - systém LPS, ...,    LPH, LEMP, valící koule, rizika a další nesmysly mi připadají jako šíření poplašné zprávy.

Novými požadavky myslíte 20 roků starý soubor norem ČSN EN 62 305? Tak na podporu vašich představ přikládám zvukový záznam Jardy Miklíka. Jsem rád, že jsem ten legendární výstup zachytil. Patří to do kategorie Věry Pohlové "ty internety bych zakázala".

Poznámka
Citace

Podle Bohumila Kartouse z Britských listů „legendární výrok jedné české důchodkyně emblematicky popisuje jinak těžko vyjádřitelnou obavu starší generace nad tím, že se najednou ocitla ve světě, nad kterým už nemá kontrolu. Ty internety jsou něčím neznámým, těžko proniknutelným, nepochopitelný m a tedy nevítaným.“

S odstupem času se tomu musíme smát a také i s Jardou Miklíkem smějeme. Někteří, ví proč a holt někteří to do dnes nepochopili. Každý z nás má svůj názpr. Pane Tvrdý umíte to doložit?

Václav Třetí:
Nechápu, proč někdo stále vytahuje ČSN 34 13 90 a snaží se tvrdit, že byla lepší. Jak jsem již tady dávno napsal, zohledňovala stav techniky v tehdejším světě. Před 70 léty v běžné domácnosti nebyla většinou ani televize, ani radio nebylo v každém bytě. A to by byly jediné spotřebiče, které by potřebovaly lepší ochranu před přepětím. Při její novelizaci na začátku 70. let už byla situace jiná, radia a televize již byly daleko více rozšířené, avšak byly stále převážně elektronkové, tedy daleko odolnější proti různým přepětím všeho druhu, navíc nenažhavená elektronka vydrží téměř vše. Dnes jsou vstupy dnešní obdobné elektroniky řešeny polovodičově a řízeny procesory. Pracovní napětí těchto obvodů je v rozmezí 3,3 až 12V, (elektronky používaly anodové napětí kolem 200V) možnost poškození je daleho vyšší a možnost opravy omezená nebo nemožná a také ekonomický nesmysl. Posuv vpřed je zásadní také v bezpečnosti osob, tomu jsem se věnovat nechtěl, bohužel, někteří lidé více rozumí tomu, že by jim přírodní jevy mohly poškodit jejich oblíbenou televizi. Svět jde dále a dnes již není ani ČSN EN 62305 žádná mladice a i tímto směrem se budou ubírat novelizace.

Jiří Kantner:
Základní rozdíly mezi elektroinstala cí doma tak jak jí známe z dob před 40 a více lety a hromosvodem ( dnes ochranou proti přepětí) je v tom že dříve se jednalo o téměř 2 různé instalace, které většinou neměly moc společného. A jejich funkčnost a spolehlivost se posuzovala také rozdílně. U domovní elektroinstala ce se dala funkčnost a bezpečnost  otestovat kdykoliv protože veškeré provozní jevy byly kdykoliv navoditelné a změřitelné. Funkci hromosvodu ze své podstaty těžko zhodnotíte, protože je to zařízení které reaguje na náhodné jevy . Stačí, když budete mít štěstí na loklitu a za celý život se nesetkáte s atmosferickým výbojem který by  v okolí způsobil škodu. Můžete mít z toho falešný dojem že se jedná o správnou instalaci bez ohledu na dodržování elementárních zásad návrhu.
Dnes se jedná o vzájemně propojené sousatavy a vzhledem k tomu, že množství domácích spotřebičů kteé jsou stále zapjeny a starají se o komfort bydlení roste, je užitečné chránit citlivou elektroniku před účinky přepětí daleko důsledněji než bývalo zvykem dřív.
Těžko ale někdo odpoví na otázku,  o kolik se sníží pravděpodobnos t poruch spojených s atmosferickými výboji v okolí domova když budu porovnávat hromosvod zhotovený podle dřívějších norem a podle dnešních.
A na druhou stranu, pokud se realizuje nová stavba, tak dodržení platných norem není nic drahého, je to spíš o pečlivé práci a řádném návrhu.
Jiná je situace u rekonstrukcí, kde jedna akce vyvolává následně několik ne zrovna laciných stavebních prací a náklady rostou, že se investor nestačí divit. Proto chápu kde se berou některé "nevstřícné" a negativní postoje.
Každé lidské konání s sebou přináší rizika. Je na každém jak se k tomu postaví.

Milan Hudec:

Chápu pana Hájka - každý se chce mít dnes dobře a dobře vydělávat. Jelikož blesk je živel, který se nedá změřit ani přesně určit kde udeří, tak pan Hájek klidně může rozvíjet své teorie o hromosvodech. Nové požadavky na hromosvody - systém LPS, ...,  LPH, LEMP, valící koule, rizika a další nesmysly mi připadají jako šíření poplašné zprávy. Celý svůj aktivní život cca 50 let jsem dělal elektropráce a revize ve zdravotnictví. El. instalace byla rozdělena dle požadavků zdravotnických zařízení na obvody:
velmi důležité, důležité, méně důležité, izolované soustavy,  hlavní ochranné pospojování a doplňkové pospojování. Ochrana před bleskem byla provedena dle ČSN 34 1390 ( podle p. Hájka starý dědek).
Pokud bylo vše uděláno, jak popisuji, tak nikdy nebyl problém s elektřinou, hromosvodem, přepětím, s nějakými anglickými názvy LPS atd. Toto jsou moje zkušenosti z oboru elektro za 50 let praxe.

Pokud ze staré normy vyškrtáte úlitby, které se spíše zneuživaly+přidáte poznatky o izolační schopnosti vzduch vs.novodobé stavební materialy a dodáte systém přepěťovek (ano nová doba a ochrana elektroniky),  máte dnešní hromosvod.

Gerhard Tvrdý:
 (poklona)  mistry svého řemesla. Pouze jsem si dovolil napsat své zkušenosti z mé 50 leté praxe z oboru elektro kde jsem samozřejmě dělal chyby a učil se od starších odborníků. To co jsem napsal je pravda a pokud se tím bude někdo řídit nebude mít v oboru elektro problém. Pokud máte někdo jiné zkušenosti z praxe, tak je prosím napište i jak jste ten problém odstranili - myslím, že to bude větší přínos pro celý obor elektro, samozřejmě i pro mě. Rád se něčemu novému naučím.
Jinak všem přeji ....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana