Jakou normou obhájit nepoužití jediného centrálního chrániče?

(1/8) > >>

Luboš Lubošův:
Ubytovací objekt o cca 15 pokojích. V každém pokoji je rozvodnice. V rozvodnici navrhl projektant proudový chránič, sloužící zároveň jako hlavní vypínač. Následuje jistič pro světla a dva zásuvkové okruhy. Jakou normou vyvrátit toto provedení? Osobně bych navrhoval vypínač, jističochránič pro světla a chránič + 2 jističe na zásuvky.
Stačí se odvolat na ovlivnění výpadkem jednoho okruhu dalším? Číslo normy teď nevím, nemám normy u sebe. Nebo si myslíte, že toto řešení je v pořádku?

Miroslav Minařík:
Citace: Luboš Lubošův  18.08.2019, 16:27

Ubytovací objekt o cca 15 pokojích. V každém pokoji je rozvodnice. V rozvodnici navrhl projektant proudový chránič, sloužící zároveň jako hlavní vypínač. Následuje jistič pro světla a dva zásuvkové okruhy. Jakou normou vyvrátit toto provedení? Osobně bych navrhoval vypínač, jističochránič pro světla a chránič + 2 jističe na zásuvky.
Stačí se odvolat na ovlivnění výpadkem jednoho okruhu dalším? Číslo normy teď nevím, nemám normy u sebe. Nebo si myslíte, že toto řešení je v pořádku?

Zajímavé pojetí.
To je jak u soudu. Navrhovatel versus odpůrce.
To už je dnešní společnost tak zdigitalizovan á, že už zapoměla na normální způsob komunikace? Zvednu telefon, zavolám projektantovi, že tam chcete proudových chráničů víc, než je bezpečnostní minimum.
Osobně jsem nepotkal žádného projektakta kterému bych musel argumentovat zvýšení počtu proudových chráničů.
Já třeba nemám žádný centrální ale mnoho jednofázových. Je to otázka peněz, nikoliv přemlouvání projektanta.  
 (zle)

František Šohajda:
Citace

Je to otázka peněz, nikoliv přemlouvání projektanta.  
 zle

Je to otázka peněz jako obvykle!
Už jsem se setkal s projektantem kdy musel uzpůsobit počet FI dle jemu dodané ceny od generálního projektanta (bylo to ve zdravotnictví)...
Bylo to špatně ,ale tak se to i realizovalo!! (státní peníze)...bohužel někdy to nejde jinak, pokud to nechcete platit ze svého! (dance)
Nebyl to jeden centrální chránič, ale každý obvod ho měl jako cca třetí!Měl by být na každém okruhu...vyšet řování pacientů!!

Luboš Lubošův:
Citace: František Šohajda  18.08.2019, 18:53

Je to otázka peněz jako obvykle!
Už jsem se setkal s projektantem kdy musel uzpůsobit počet FI dle jemu dodané ceny od generálního projektanta (bylo to ve zdravotnictví)...
Bylo to špatně ,ale tak se to i realizovalo!! (státní peníze)...bohužel někdy to nejde jinak, pokud to nechcete platit ze svého! (dance)
Nebyl to jeden centrální chránič, ale každý obvod ho měl jako cca třetí!Měl by být na každém okruhu...vyšet řování pacientů!!

Vy byste to takto zrevidoval?

Pavel Horský:
Razantně odmítám jakékoli úpravy v dokumentaci na úkor bezpečnosti elektroinstala ce a to by se mohl hlavní projektant třeba stavět na uši. Ještě se mi to tedy nestalo, ale kdyby, kdokoli by šel smykem a od zakázky bych okamžitě odstoupil.
Ohledně centrálního chrániče je tu opravdu hoooooodně diskusních vláken. Stačí jen, když použijete tlačítko vyhledávání.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana