Za jakých okolností se dá zaměnit rozvaděč domovních za průmyslový?
Hynek Havliš:
Co se týče zkratové odolnosti a omezování zkratového proudu by mě zajímala jedna věc. Berme to spíš v akademické rovině.
Poměrně nedávno jsem měřil (víceméně pro zajímavost/pro sebe) DC proudem 200 mA odpor několika malých jistících přístrojů - jističů EATON řady PL7 a motorové ochrany Schneider GZ1 (přesný typ v poznámkách nemám).
Změřil jsem toto:
Přístroj Odpor [Ohm]
Jistič 16A/C 0,03
Jistič 6A/C 0,05
Jistič 2A/C 0,35
GZ1 0,63A 3,50
Samozřejmě, první dvě měření budou zatížena poměrně velkou chybou, nicméně v prvním přiblížení z těchto hodnot plyne, že při připojení v místě nulové impedance ani za 16A jističem nejspíš nebude zkratový proud větší, než 10 kA (v síti 3x400/230 V). Pro jistič 2A/C a motorovou ochranu pak určitě ne.
Jaký význam má tedy např. u jističe PL7 2A/C hodnota zkratové odolnosti 10 kA? Z jakého důvodu je nebo není možné takovýto jistič připojit (! samozřejmě čistě teoreticky) hned na sekundár transformátoru vn/nn?
Peter Lovacký:
Podľa môjho musí výrobca počítať so skratovým prúdom aj na vstupnej časti ističa. Aj keď možno len čisto teoreticky :)
Peter Lovacký:
Citace: Martin Kurka 14.08.2019, 21:13
laik si např. v rozvaděči nesmí měnit válcové, nebo nožové pojistky,
A neni škoda že to platí i pre malé valčeky v modulových držiakoch na din lištu?
Závitovky sú pre laika povolené, ale do nového plasťáčika ich už dnes normálne nedostane :(
Možno by doma ich výhody niekto rád využil
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Hynek Havliš 15.08.2019, 10:39
Jaký význam má tedy např. u jističe PL7 2A/C hodnota zkratové odolnosti 10 kA? Z jakého důvodu je nebo není možné takovýto jistič připojit (! samozřejmě čistě teoreticky) hned na sekundár transformátoru vn/nn?
Hodnota 10 kA se určuje podle normy ČSN EN 60898-1 (jističe pro domovní instalace). Podle normy ČSN EN 60947-2 (obecná norma), kde vnitřní odpor už zohledněn je, jsou hodnoty podstatně vyšší.
Milan Hudec:
Dokud nebudete uvažovat vrcholovou hodnotu zkratového proudu a k tomu ještě zapínacího, budou vaše úvahy velice zkreslené.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana