Jaké je bezpečné zapojení kalového čerpadla proti úrazu el. proudem?

(1/5) > >>

PetrG187:
Stavím klukovi (4 roky) na zahradě malé 'vodní dílo'. Ze dřeva asi 2m dlouhá strouha s mlýnky a zdymadlem. Myšlenka je taková, že budu dokola přečerpávat vodu (asi 50L). Na to bych chtěl použít kalové čerpadlo, které je zatím nevyužité (skoro nové),  ale přece jenom mám trochu obavy o bezpečnost. Co se týče elektro instalace tak jde o novou elektroinstala ci s jedním proudovým chráničem OEZ 30mA. Čerpadlo je značky Fieldman (pořizovací cena ~1000,-).
Jde mi samozřejmě o bezpečnost a tak bych chtěl vědět jestli PCH je dostatečný popřípadě jakou doplňkovou ochranu použít. Díval jsem se i po čerpadlech na 12/24V, ale pořizovací cena je velká.

Pavel Horský:
Pokud je proudový chránič předřazen zásuvce (místu),  ze které bude napojeno čerpadlo, pak je tato doplňková ochrana dostačující. Nechte si vše proměřit revizním technikem. Pak budete mít jistotu.

Lukáš Rotrekl:
U bazénových filtrací je většinou pokyn, že se za chodu nesmí bazén užívat.
Proudových chránič bych považoval za dostatečný, kdyby to bylo jezírko bez koupání, nebo pravidelného kontaktu s vodou. Tady bych asi přemýšlel o oddělovacím trafu nebo jak jste uvedl čerpadle na malé bezpečné napětí. (Jenom 24V neznamená vždy automaticky bezpečné).
Nějakou oporu v normách bych teď ale hledal těžko. 

Milan Hudec:
Pro obdobnou zahradní výbavu (jezírka, bazény, osvětlení, prasetoče, strunovky..... ...
Doporučuji OT s HIS, je to universální řešení a velice bezpečné.
Jen pozor, ne každý elektrikář je takovou sestavu schopen správně zapojit.

Peter Lovacký:
To nebude veľký príkon, zato asi dosť trvalý a tomu je dobre prispôsobiť ochranu. Netreba vám tam 16A istič ani ďalšie zasuvky, a OT je na toto naozaj ako vyšité. A s primeranou rezervou trafka aj na osvetlenie diela  :D
Chlapec bude často mokry a bosy, radšej by som mu nedožičil ani 5mA čo môže ľahko púšťať aj chranič 10mA.
A ešte k tomu ak vám dobre rozumiem máte cely dom na jeden chránič.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana