Aký máte názor na nový zákon o normalizácii na Slovensku?
Miroslav Minařík:
Citace: PetoL 01.08.2019, 05:55
No veď toto, takže screenshot normy v diskusii elektrikárov je porušením zákona? To akože toho nášho nového, alebo aj nejakého vášho?
Zatiaľ som z toho jeleň, to ako potom môžu elektrikári na internete diskutovať o normách bez noriem?
No uvidíme, možno sa na to na úrade opýtam.
Čo som ako neprávnik pozeral váš už neplatný normalizačný zákon, tak jeho vývoj u vás podobne ako u nás skončil v zákone o výrobkoch, akurát pozerám že našim to nestačilo ;D
Doporučuji se poradit s právníkem, ne úřadem.
Úřad hájí své zájmy, nikoliv vaše.
Podstata šíření nespočívá v šíření vědomosti. To nelze umlčet ničím.
Jádro spočívá v šíření závazného formátu.
Zkusím napovědět ...
Pokud normu vyfotíte, uděláte printscreen ... porušujete zákon.
Pokud o normě píšete vlastním textem, normu zpaměti recitujete na náměstí, normu neporušujete.
Proč?
Toto je princip, který by mohly zvrátit pouze totalitní systémy.
viz ... řekl, že na císaře pána sraly mouchy ...
Ale jak jsem uvedl. Primárně je nutné nekrást a nikoho nepoškozovat. Ani úřad. Na druhou stranu je potřeba se víc orientovat v právních sděleních a nebýt u toho otrokem.
Peter Lovacký:
Jjj, dík, píšete, že pokiaľ normu, a predpokladám že myslíte aj jej časť vyfotím alebo urobím printscreen, tak porušujem zákon.
Asi to môžem urobiť pre seba doma na stole a v počítači aj stokrát, ale hlavne to bude myslím tak, že tie printscreeny mám bez povolenia zakázané šíriť, trebárs aj na tomto fóre.
Že budem niekde na stavbe s normou v ruke obhajovať svoje tvrdenia by som asi za šírenie nepovažoval, keďže v takom prípade vlastne používam svoj pracovný nástroj.
Právnik, no čo ja viem, ten tiež bude v prvom rade sledovať svoje záujmy a keď nedajbože oslovím dvoch, tak najskôr budem mať dva rôzne výklady a na toto ja fakt nezarábam.
Za seba podľa môjho len toľko, že zatiaľ nebudem nikde ani tu nič zverejňovať, a radšej počkám čo si o tom myslia na tomto fóre aj iní
S tým že môžem o norme vlastnými slovami hovoriť koľko chcem samozrejme súhlasím,veď to je aj celkom logicky šírenie môjho názoru nie normy.
Miroslav Minařík:
Citace: PetoL 01.08.2019, 13:18
Jjj, dík, píšete, že pokiaľ normu, a predpokladám že myslíte aj jej časť vyfotím alebo urobím printscreen, tak porušujem zákon.
Asi to môžem urobiť pre seba doma na stole a v počítači aj stokrát, ale hlavne to bude myslím tak, že tie printscreeny mám bez povolenia zakázané šíriť, trebárs aj na tomto fóre.
Že budem niekde na stavbe s normou v ruke obhajovať svoje tvrdenia by som asi za šírenie nepovažoval, keďže v takom prípade vlastne používam svoj pracovný nástroj.
Asi tak.
Je smutné, že vždy když vyjde nějaký podobný text, se strhne lavina pesimismu. Alespoň u nás snad nikdy nedošlo k nějakým takovým případům, že by snad úřad chtěl někoho popotahovat za takové hlouposti.
Netuším jaký je plán příjmů z vydávání STN. Zda na základě odhadu počtu elektrotechnik ů na Slovensku, ale v každém případě bylo ideální pokud by si každý koupil čtení norem. Bohužel Stát, či úřad neumí motivovat jinak, než způsoben nařízení a hrozby. Z toho bohužel vyplývají všechna negativa kolem.
Ale podívejme se na to z jiného pohledu. Pokud jsem fakt ten, kterého znalost technických norem živí a normy jsou součástí mého výsledku. Výsledku, kteý prodávám klientovi, zaměstnavateli, pak do něj investuji. Nepřipadá mi normální čekat na nějaké útržky kopií které někdo tu a tam upustí.
Když se podívám na naše účty za literaturu, tak ... (zle)
Citace: PetoL 01.08.2019, 13:18
Za seba podľa môjho len toľko, že zatiaľ nebudem nikde ani tu nič zverejňovať, a radšej počkám čo si o tom myslia na tomto fóre aj iní
S tým že môžem o norme vlastnými slovami hovoriť koľko chcem samozrejme súhlasím,veď to je aj celkom logicky šírenie môjho názoru nie normy.
Když sem nebudete postovat printscreeny, tak s editovatelným textem není problém. U toho totiž nikdo neví, zda je přesně tak, jak je v závazném dokumentu nezávazné normy.
Peter Lovacký:
Citace: Miroslav Minařík 01.08.2019, 15:50
Když sem nebudete postovat printscreeny, tak s editovatelným textem není problém. U toho totiž nikdo neví, zda je přesně tak, jak je v závazném dokumentu nezávazné normy.
Hii, každá finta dobrá (dance)
Miroslav Minařík:
Citace: PetoL 01.08.2019, 16:10
Hii, každá finta dobrá (dance)
Myslím, že nejde o nějakou fintu. To, co je uvedeno v zákoně chápu jako ochranu před komerčním zneužíváním. Ovšem pravidla se zacházením s STN na Slovensku si musíte ujasnit vy (voliči na SK) a to bez ohledu na to, jak to vypadá u nás.
Ovšem osobně by mě zajímalo, kdo tak propracoval ten text s těmi citacemi. To musel být někdo hodně snaživý a strachy bez ze sebe. Ovšem pokud bych měl v Brně jako jediný vagón melounů, tak bych se o ně také obával.
Jenže.
Pokud bych chtěl za kilo 50Kč, protože se to tak hodí do plánu, hrozí to, že mi melouny shnijí. Snaha jakéhokoliv úřadu není tržní a klidně nechají cenu vysoko a raději přitlačí na restrikce.
To je fakt který nutno přijmout. Normalizace není v tržním režimu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana