Existuje proudový omezovač indukční zátěže z 10A na 8,5A na 230V?

(1/4) > >>

Raduz:

Máme doma FVE a 3f měnič umí dodávat na jedné fázi max.8,5A.
Pokud je proud vyšší (např. varná konvice, ohřev myčky nádobí, pračky apod.),  typicky 10A, tak si potom 1,5A "docucává" z distribuční sítě.
Což znamená zbytečný nákup energie, i když je na zbylých fázích přebytek/přetok (v ČR se narozdíl od zbytku světa měří po fázích, níkoliv součtově).
Napadá někoho jednoduchý způsob, jak omezit u podobných indukčních zátěží proud na mnou požadovanou hodnotu?
Vím že se to řeší zpravidla triaky, nechce se mi však nic bastlit, byť návodů na netu je spousta.
Prodává se spousta omezovačů, ale jen náběhového proudu.
Já bych si ale představoval nějaký omezovač, který bych jen nastavil na požadovaný maximální proud a předřadil ho třeba v myčce na drát před topné těleso.
Ideálně nějaký hotový modul.

Jiří Schwarz:
Píšete o indukční zátěži, ale pračka nebo konvice představuje především "činnou" odporovou zátěž.
váš požadavek vidím v "rozumné cenové hladině" jako poněkud nerealistický

Jiří_Hrubý:
Potkal jsem už spousty obdobně spokojených panýlkářů, kteří časem zjistili, že ta úspora při pořizování nebyla nejšťastnější volba a pak ji zkouší draze kompenzovat další fíčurou, která ještě sníží už tak bídnou účinnost a stojí ca co stála ta FVE.
Domácí FVE je pro někoho vidina úspor a snad i výdělku, ale v reálu to není tak žhavý, zvláště u dotovaných modelů a levnějších sestav do nějakých 250kKč.

Rychlovarku lze koupit slabší, u některých spotřebičů lze servisním technikem osadit tělesa s menším příkonem. A jinak i při záběru motoru si to přicucává ze sítě.

Takže nejrealističtě jší scénář v konci bývá natápění bojleru 3f tělesem, což je opět ekonomicko-ekologický nesmysl, protože s menší ztrátou pracují vodní kolektory.

Milan Hudec:
Pokud zrovna neprovozujete bistro, tak úspora z oné hodnoty 1,5A je tak padesáthaléřů denně.

Rozvodak:
Řešení následků než příčiny, není správná cesta.

Asi bych se zajímal prvně u autora návrhu.

Nebyl by lepší 1f měnič, akumulace do baterií, přímá akumulace do bojleru DC proudem, příhřev fototermikou atd.?
Než vymýšlet zásahy v instalaci s omezováním proudu?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana