Existuje proudový omezovač indukční zátěže z 10A na 8,5A na 230V?
Raduz:
Co se týče indukční zátěže, tak samozřejmě myslím před příslušné topné těleso (viz můj původní dotaz). Pro moje spotřebiče se slabší topná tělesa co vím nedělají, ale zkusím ještě pohledat. Většinou to právě výrobci cílí na 10A.
Konvice pravda není problém koupit jinou, to byl příklad. Jíný příklad je 1f trouba, el.gril, topná tělesa pračka+myčka.
Ano, úspora nebude v desetitisících . Ale jelikož máme hodně dětí a dům je trvale užíván, všechny ty spotřebiče jedou a to dost. Mohu bez toho žít. Jen že jsem nic nenašel, tak se ptám lidí na tématickém fóru, třeba to někdo řešil nebo ví.
Ale ještě jsem večer intenzivně hledal na netu a našel toto. Aniž bych tady chtěl dělat reklamu, pokud někdo má zkušenost (spolehlivost, přehřívání) nebo zná něco podobného, budu rád za názor:
https://www.easydiag.cz/Triakovy-regulator-vykonu-4000W-230V-BTA41-SCR-d494.htm?listName=Category&listPosition=2
Čímž si asi odpovídám na svůj původní dotaz.
FVE jako takovou zde neřeším, to už se asi dotáváme OT, ale budiž: Já jsem s ní zatím naopak spokojen. Pravda, bez dotace by ta návratnost nedávala smysl a pořídil bych slabší.
Uvedená 1f má smysl, ale pak jen do výkonu cca 3,7kW. Víc distribuce nepřipojí a je třeba 3f. Pro většinu domácností 1f asi bude dostačovat, byť pak přetěžujete jednu fázi a musíte hlídat souběh spotřebičů. Pro nás kdy běží více takových najednou je lepší 3f. A tady je potom dost omezující způsob měření, který nikde ve světě kromě SK není. Tím jste výběrem omezeni na asymetrické 3f měniče, kterých moc není. Ano, přebytky jdou u nás do malé baterie a až nevyužitý přebytek pak do ohřevu vody velké aku. A následně případný zbytek vykoupí za malý peníz dodavatel za tržní cenu. Navíc já využiji baterie ještě jako backup serveru+lednici. Budoucí ceny energií (nahoru i dolů), hodnota zálohované energie nebo když to má někdo jako hračku, to jsou všechno věci které nejde úplně zakalkulovat. Ale netroufl bych si paušálně tvrdit, že FVE je pro všechny nesmysl. Pro někoho ekonomicky ano, pro někoho ne. Někdo si připlatí za nezávislost nebo zálohované napájení, někdo to utratí za auta, někdo za ženský. Každý máme nějaké hobby :-)
Raduz:
Citace: Jiří Schwarz 23.07.2019, 19:25
Píšete o indukční zátěži, ale pračka nebo konvice představuje především "činnou" odporovou zátěž.
váš požadavek vidím v "rozumné cenové hladině" jako poněkud nerealistický
Pardon, to jsem opravdu napsal koukám špatně. Máte pravdu, myšlena je odporová zátěž typu topná spirála. Už mi to bohužel nejde upravit.
Emanuel Kocián:
Jako "omezovač" se v obdobných situacích používá obvykle kondenzátor.
Nic jednoduššího zatím nikdo nevymyslel (lze použít analogicky i tlumivku, ale ta je dražší a má podstatně horší ztrátový činitel než kondenzátor). Hodnota kondenzátoru musí být vypočtena na požadovaný sériový R-C článek.
Finta spočívá v tom, že kondenzátor, přestože má určitou impedanci a bude tedy na něm generován určitý úbytek napětí, tak neprodukuje žádné činné ztráty (idealisticky řečeno). Tj. RC článkem (který má jako celek větší impedanci než je samotný odpor tělesa) poteče ve finále menší proud než jen samotným odporovým topným tělesem.
Kondenzátor musí být pochopitelně bipolární a určený na síťové napětí.
Upozorňuji na skutečnost, že při použití kapacitního předřadníku se mohou projevovat jisté nežádoucí efekty (při zapínání/vypínání), zvláště pokud bude mít kondenzátor výrazně převažující impedanční charakter než ten odpor tělesa. Ale pro jen částečné omezení proudového odběru dostatečně robustního topného spotřebiče, je nepředpokládám jako problematické.
R = U*U / P
Z = odmocnina(R*R + (1 / 2*pí*f*C)*(1 / 2*pí*f*C))
I = U / Z
P - příkon topného 1fázového tělesa ve Wattech
U - síťové napětí ve Voltech (230 V)
C - kapacita kondenzátoru ve Faradech
Z - absolutní hodnota impedance RC článku v Ohmech
I - proud protékající RC článkem v Ampérech
f - síťová frekvence v Herzích (50 Hz)
Jiří Schwarz:
Pokud budeme chtít u spotřebiče s odběrem 10A při 230V snížit napětí tak, aby tam procházel proud 8A, vychází tam kondenzátor řádově 200mikroFaradů . To není právě malý kousek...
A pak je tu u spotřebičů jako pračka, myčka, kávovar... ještě jeden problém - pokud se odpojí "topení", klesne proud, tím se zmenší úbytek napětí na kondenzátoru a stoupne napětí.
Spínané zdroje mají zpravidla nějaký obvod pro SoftStart, ale když už "běží", pokud na to nejsou koncipované, nedělají jim dobře podobné skoky napětí.
Pavel Jurčík:
Měl jsem FE s akumulací do LiFePo, sestavil a dopomohl jsem si a postavil 2,5 kWp s akumulací 5kW (při 48V)- Ostrov s byepassem bez přetoku.
Cena s dotací atd. atd. někde kolem 250tis. Já pořídil bez za 100tis. Roční návratnost při "uživení" RD na 1f s trochou disciplíny 8-9tis. Vydrží mi to opravdu v provozu 10let a více, abych byl spokojený? ... těžko!! Prodáno s lehkým výdělkem a přišla na řadu tato věc. Podotýkám, že mám tarif D25d. Spojeno 8 panelů do série, a přes Oplockého regulátor to cpu do spirály v 200l boileru. No, a tipněte si, jaká je návratnost v tomto případě i přes to, že mi přes zimu boiler ohřívá nízký tarif a tarif na sezónu neměním.... Počáteční náklady 30tis (svépomocí bez dotací) a vrací mi to samé za rok 7-8tis takže necelé 4 roky....
Říkám to pořád dokola, že na tomto systému člověk neprodělá... A nebo může využít dotace a zaplatit 100tis s tím, že 30tis dostanete zpět. Nádherně promyšlený systém, aby se všichni nažrali :-)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana