Jaké doklady by měl dodavatel vodař/topenář předat po ukončení montáže TČ?

<< < (2/3) > >>

Žvak Petr:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  17.07.2019, 09:32

TČ je výrobek.

Máte právo požadovat návod na obsluhu a údržbu v českém jazyce. Osobně přivřu oči nad návodem v jazyce anglickém.

Já, oči nepřivřu, spíš zbystřím.
Český návod je pro mě podmínka a mám dojem, že je to i podmínkou pro dovozce mít český návod.
Navíc, kdo podle mě, chce prodávat v ČR by měl umět česky. V Anglii zkuste mluvit česky.
99,99 % vám nebude rozumět.
Spoustu lidí, zejména starších lidí, kteří AJ neumí se pak dostanou do problémů a ne malých
když to propletou s ruštinou, polštinou..... ......

Žvak Petr:
Citace: Marek Laube  17.07.2019, 10:30

Již jsem byl čtyřikrát přítomen připojování TČ a to pracovně s instalatérem (voda) a elektrické připojení si vždy dělal sám servisní technik od výrobce.
Tento technik pak na konec vydal kompletní dokumentaci a po poučení majitele si ji nechal podepsat. Když už by byl instalatér (voda) zároveň i elektrikář, tak může maximálně připravit rozvaděč pro TČ a to opět dle dokumentace výrobce.
Ve většině případů ale výrobce tento rozvaděč (včetně kompl. dokum.) dodává spolu s TČ a elektrikář jej pouze připevní a připojí do něj přívod.
Výstup z rozvaděče do TČ  je už zase práce serv. technika a to včetně kompletního zapojení ext. venkovní kompresorové jednotky.

Nebudu citovat normy, ale každý nový okruh by měl být zakreslený do PD a mít VRZ provedenou RT. V PD je políčko,kdo práci provedl.
Nejhorší svinstva se dějí při připojení operátorů v panelových domech.
Stoupačkami vedou UTP /FTP mezi vodiči nn, kryty u jističů snad rouzkousané a ochranné PEN!! vodiče připojené i na šroubech pro PE ukostření.

Mařík Pavel:
Záleží, kdo dodává. Nejmenovaný výrobce to řeší protokolem o spuštění TČ, kde je vše popsané, zákazník je s protokolem seznámen a stvrdí to podpisem. TČ spustí jen technik výrobce. Ze zkušenosti si 99,9% topenářů zjednává elektrikáře dodavatelsky.

Radek Červený:
Ten odkaz, co jste vložil, je v podstatě na návod a dokumentaci k rozvaděči regulace. Nevím co řešíte, podle návodu je na rozvaděči štítek a kdyby byla ke každému rozvaděči dokumentace na takové úrovni, jako ta v tom vašem odkazu, ukousal bych se asi nudou.
Zda má pracovník k zapojování patřičnou kvalifikaci, je věcí firmy, která vám TČ dodává. To že ráno dělá vodu a odpoledne zapojuje MaR, ještě nic neznamená.

dfasf:
Citace: Radek Červený  19.07.2019, 18:02

Ten odkaz, co jste vložil, je v podstatě na návod a dokumentaci k rozvaděči regulace. Nevím co řešíte, podle návodu je na rozvaděči štítek a kdyby byla ke každému rozvaděči dokumentace na takové úrovni, jako ta v tom vašem odkazu, ukousal bych se asi nudou.
Zda má pracovník k zapojování patřičnou kvalifikaci, je věcí firmy, která vám TČ dodává. To že ráno dělá vodu a odpoledne zapojuje MaR, ještě nic neznamená.

Jo, dle odkazu to vypadalo že bude vše krásné. A montážník jen nevěděl že ten návod většinu věcí, co bych si představoval dodat k rozvaděči obsahuje.

Realita je bohužel jiná. Viz foto. Rozvaděč sestavil na místě a nebyl to hotový výrobek od výrobce čerpadel. Po urgenci dodal alespoň návlečky označující vodiče - ale zas jen některé...

Popravdě moc nevím, jak mu to reklamovat. Pokud má dodat revizi on, tak se nic nezmění. Kamarád Franta, mu již po telefonu slíbil že revizi udělá. Pokud si já pozvu revizáka, může sepsat závady jako pro klasický rozvaděč? Průchodky, štítek, char. rozhr.,  schéma atd. Nebo pro tento rozvaděč platí jiné normy?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana