Jaké doklady by měl dodavatel vodař/topenář předat po ukončení montáže TČ?

(1/3) > >>

dfasf:
Co vše bych měl obdržet od dodavatele tepelného čerpadla do rodinného domu, abych následně prošel revizí? Firma montující TČ, chtěla po mém elektrikářovi připravit jen vývod z hlavního rozvaděče a ostatní že si propojí sami.

Dnes když jsem zjistil, že elektrické přípojení čerpadla bude dělat vodář-plynař, trochu jsem znejistil. Chtěl jsem od něj vědět zda dostanu od jeho rozvaděče stejnou dokumentaci jako od elektrikáře a on mne začal ujišťovat o tom, že na jeho rozvaděče platí výjimka a rozhodně žádný štítek ani schéma dělat nebude.

Montáž teprve budou provádět, tak nevím co za rozvaděč použijí ale v cenové nabídce je uveden tento: https://www.tepelna-cerpadla-pzp.cz/userfiles/files/06062019144539-NMP-10002-Powerbox-2018-10.pdf

Peter Munka:
Kapitola 3 z navodu :
Elektrické připojení může provádět pouze proškolený pracovník s potřebnou odbornou kvalifikací.

Kapitola 6 :
Elektroinstala ci, připojení tepelnéhočerpa dla k hlavnímu rozvodu elektřiny a propojení s ovládacími prvky otopné soustavy provede osoba sodpovídající kvalifikací v oblasti elektrotechnik y.

Pan nech ukaze svoje papiere ....
Cize klasika, rovnako ako klimatizacie, zapoji to monter klima / chladenie, ktory mozno je absolvent elektro priemyslovky alebo niecoho podobneho, ale oficialny paragraf nema.

Jirka Š. Svejkovský:
TČ je výrobek.

Máte právo požadovat návod na obsluhu a údržbu v českém jazyce. Osobně přivřu oči nad návodem v jazyce anglickém.
Na viditelném místě musí být umístěn trvanlivý štítek s parametry a označením CE (bez něj bych zařízení nepřevzal).
Výrobce pak dodá EU prohlášení o shodě, nebo vás alespoň písemně ujistí, že takové prohlášení vlastní (opět podmínka nutná).
Výchozí revizi na připojení TČ do vaší instalace a propojení TČ s Powerboxem (nikoliv na samotné TČ).

To je vše.

Nemáte nárok na výkres zapojení TČ, ani na další technické dokumenty, které nejsou nutné pro řádnou údržbu.

Jakou kvalifikaci má montér je zcela na něm a jeho nadřízených. I když já bych určitě kladl zástupci firmy velmi jedovaté otázky.

František Šohajda:
Citace

Dnes když jsem zjistil, že elektrické přípojení čerpadla bude dělat vodář-plynař, trochu jsem znejistil.

Je to dnes možné a legální!!
Dnes je to obor vodo-topo-elektro. (dance)
Tudíž má Vyhl.50 a tento člověk dělá u čerpadel všechno!!(Znám jich pár)

Marek Laube:
Již jsem byl čtyřikrát přítomen připojování TČ a to pracovně s instalatérem (voda) a elektrické připojení si vždy dělal sám servisní technik od výrobce.
Tento technik pak na konec vydal kompletní dokumentaci a po poučení majitele si ji nechal podepsat. Když už by byl instalatér (voda) zároveň i elektrikář, tak může maximálně připravit rozvaděč pro TČ a to opět dle dokumentace výrobce.
Ve většině případů ale výrobce tento rozvaděč (včetně kompl. dokum.) dodává spolu s TČ a elektrikář jej pouze připevní a připojí do něj přívod.
Výstup z rozvaděče do TČ  je už zase práce serv. technika a to včetně kompletního zapojení ext. venkovní kompresorové jednotky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana