Je možné mít od elektroměru HDO bezdrátově?
Petr97:
Chtěl bych si pořídit elektrokotel (9kW), problém je že od domu k hlavnímu jističi vede pouze kabel AYKY 4x16mm.
Není zde žádný další kabel přes který by šel signál HDO.
Skříň s hlavním jističem je 50m od pozemku, a není možné natáhnout dodatečný kabel (stávající kabel vede přes cizí pozemek).
Ptám se tedy jestli je možné zapojení HDO bezdrátově a jak se to řeší s čezem u kterého mám i elektřinu, jestli si musím pozvat elektrikáře který mi zapojí bezdrátové HDO a ČEZ to jen připojí u hlavního jističe ve sříni, nebo jestli toto bude zapojovat ČEZ.
ČEZ jsem navštívil osobně i telefonicky ale konkrétní odpověd jsem neobdržel.
Jiří Schwarz:
"ČEZ" si nechá v elektroměrovém rozvaděči všechno zapojit, podepsat od RT a pak osadí přijímač HDO...
Takže pokud RT potvrdí, že zapojení odpovídá připojovacím podmínkám, mělo by to u ČEZu projít
Technicky je možné u spotřebiče (kotle) mít vlastní přijímač HDO nastavený na stejný kód, ale to spínání nemusí být za všech okolností 100%
Ale stejný princip "umí" bojlery z Dražic řady Smart a běžné se to dává do provozu, i když mezi přijímačem HDO a spotřebičem není "ovládací drát"
Miroš Jan:
První co lze udělat, je písemně zažádat na ČEZu, o zřízení přímotopné sazby s elektrokotle 9kW.
Neboť pouze ČEZ má představu o tom, jestli lze tento elektrokotel připojit ve vašem odběrném místě.
;)
Emanuel Kocián:
Technicky to samozřejmě zpytlíkovat lze, jen musí být možnost v tom rozvaděči umístit například "bezdrátový převodník kontaktu" a napájet ho napětím 230 V AC. Tj. musí být připojen elektricky pod hlavním jističem.
https://www.e1.cz/produkt/1165506-spinac-hdo-rfsg-1m-bezdratovy-vysilac?t=popis
Další otázkou je, zda distributor bude toto řešení považovat za vyhovující a pro něj akceptovatelné, protože to může taky vysílat do prázdna a žádný spotřebič neblokovat.
Radim Strycharski:
Citace: Petr97 16.07.2019, 21:25
Ptám se tedy jestli je možné zapojení HDO bezdrátově a jak se to řeší s čezem u kterého mám i elektřinu, jestli si musím pozvat elektrikáře který mi zapojí bezdrátové HDO a ČEZ to jen připojí u hlavního jističe ve sříni, nebo jestli toto bude zapojovat ČEZ.
ČEZ jsem navštívil osobně i telefonicky ale konkrétní odpověd jsem neobdržel.
Ano, je to možné, viz Připojovací podmínky ČEZ 2019. Zapojení provede vámi objednaný elektrikář. Jako provozovatel máte jistou odpovědnost za funkčnost zařízení z hlediska smlouvy s ČEZem a také za bezpečnost. Proto požadujte od elektrikáře dokument, ve kterém bude toto garantováno, včetně kontaktních údajů. Může to být záznam o kontrole nebo zpráva o revizi podle ČSN 33 1500.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana