Může být jenom sazba na přímotopy?
Jaroslav Jonáš:
K posudku na elektroinstala ci dřevostavby:
Je velká smůla, když paní investorka objednává elektroinstala ci (dřevostavby), ale o elektrice téměř nic neví. Tady záleží na zadání a průběžné kontrole v rámci stavebního dozoru. Zřejmě celou dobu byla klidná a po zaplacení převzatého díla se jí někdo zeptal na přípravu blokování pro dvojtarif Topení a TUV. To je potom malér. Na ČOI ani na TIČRu nemohla pochodit. ČOI se nezabývá elektroinstala cemi a TIČR může pouze napsat posouzení, ovšem za nemalý peníz. Pokud takové firmy nepostihuje OIP, potom se nechám podat, která instituce takovéto povedené firmy může postihnout.
Pavel Horský:
Pane Jonáši, vy jsme génius, nebo dle čeho soudíte, že si paní objednávala sólo elektroinstala ci? Já jsem nic takového nepsal.
Dřevostavbu dodávala firma jako kompletní dílo. Paní si objednala dům. K elektroinstala ci byla jen PD určená ke stavebku, dle které se nedá dílo provádět a ani revidovat. Nyní je stav takový, že je instalován třífázový dvoutarifní elektroměr, vedle něj třípovelové HDO a v rozvaděči Rb jsou vodiče od HDO jen tak stočeny. Topení a ohřev TUV tak není blokován, což je v rozporu požadavky ČEZ Distribuce. Dále v rozvaděči centrální RCD 30mA, veškeré podlahové el. topení na jeden 16A jistič, trouba, lednice, digestoř, myčka...rovněž jedním kabelem na jeden jistič 16A, veškeré další zásuvky (kuchyňská linka, obývák, ložnice) dalším jedním kabelem s jištěním 16A, atd. atd. atd.
Citace: Jaroslav Jonáš 14.07.2019, 14:39
K posudku na elektroinstala ci dřevostavby:
Je velká smůla, když paní investorka objednává elektroinstala ci (dřevostavby), ale o elektrice téměř nic neví.
Nechápu. Měla by? Kdokoli si objednává elektroinstala ci, nic o ni neví. Jen ví, že chce aby fše fungovalo jak má.
Jaroslav Jonáš:
Pane Horský, z principu je to jedno. Pokud si někdo objedná dům jako celek (případně něco jiného, třeba samotnou elektroinstala ci), očekává funkční provedení a bez závad, ať se jedná o celý dům nebo třeba o samotnou elektroinstala ci. Vždy předem očekává, že bude s hotovým a převzatým dílem, také patřičně zaplaceným, spokojen, to beru jako samozřejmé. Pro paní investorku to ale nedopadlo dobře, a to je zde řeč "pouze" o elektroinstala ci. Takový dům skrývá a časem může odhalit i jiné záludnosti. Jestli bylo zadání pouze podle dokumentace pro stavební povolení a paní zřejmě není znalá těchto věcí, dopadlo to špatně, jak popisujete. Paní už asi zaplatila a teď potřebuje dobrou radu. Zmiňoval jste, že paní volala ČOI a TIČR, ale tam se s takovými problémy opravdu nezabývají. Otázkou je KDO. Dříve byl IBP a z nich šel respekt. Nástupcem je TIČR a OIP. OIP kontroluje práce přesčas a podobné věci, jinak ohledně VTZ a revizí jsem za dlouhé roky o jejich činnosti neslyšel a nikdo jiný mě nenapadá.
Pavel Horský:
Zde to vypadá na trestní oznámení a řešení soudní cestou. Již jsem to paní i poradil. Ta se ovšem soudního sporu bojí a tak to nechá zřejmě vyšumět, což mě opravdu velice mrzí, neboť tomu xindlovi zřejmě opět vše projde a tento pak bude dál škodit s vědomím, že se mu nic nestane. Kdybych měl více času, vložil bych se do toho a toho parchanta dostal na lopatky >:( >:(
Žvak Petr:
Citace: Pavel Horský 13.07.2019, 09:27
Kdyby byla PD, bylo by vše jasné a nevznikal by informační šum.
Nedávno jsem psal posudek na elektroinstala ci dřevostavby.
Proč jste psal posudek? Malou chatičku udělá spoustu dobrých elektrikářů bez PD.
Stačí nákres, znalost požadavků na dřevostavby, pár fotografií s montáže a zhodnocení RT s VRZ.
Při uvedení tam nebyl RT? Tam by vše vyšlo najevo.
Podle toho, co popisujete - bude problém s přívody pro jednotlivé okruhy. V RE a RB jde jen o malou úpravu.
Většinou zákazník osloví několik řemeslníků, projektantů, RT a požádá o přibližnou cenu a vybere tu nejnižší. (zle).
Dobře jim tak. (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana