Bude osvědčení vyhlášky 50/78Sb. platné i bez zaměstnavatele?
Miroslav Minařík:
Citace: František Šohajda 20.07.2019, 20:37
Tak to jsem ještě za celou mou kariéru (40 let) neviděl a ani o tom neslyšel??
Vždy se to dělá (50ka) všeobecnými předpisy!!
No, to jen potvrzuje to, že jsi živým svědkem toho, že byla přezkoušení dělaná špatně. Resp. nikoliv v zamýšleném duchu. Myslím, že je to v naší zemi celkem běžný "sport" něco zestručnit aby se "vlk nažral". Když se to dělá celou dobu špatně a nikdo si nestěžoval, pak je to určitě v pořádku.
Trošku mi to připomíná Honzu Hájka, když ve "Staříkovi" mluví o aplikaci ČSN 34 1390 v praxi.
Ale Františku neboj, když jsem natáčel tento seriál, potkal jsem řadu školitelů, kteří to opravdu dělali namíru. Tady mi asi bude rozumět především ten, který své odborné poslání chápe s nutností velkého znalostního přesahu.
Jiří_Hrubý:
Citace: František Šohajda 20.07.2019, 20:37
Vždy se to dělá (50ka) všeobecnými předpisy!!
Obecné předpisy stačí někomu, kdo seká šlice, lepí krabice a zapojuje zásuvky.
Když si to promítnu zpátky, tak všeobecná byla pětka v učení, šestka a od sedmičky už tam byly vždycky MPBP, PNE a specifické činnosti.
Dokud jsem měl ATEX, byly tam zase obecné požadavky z TPG pro oblast elektro.
Asi štěstí na dobré zaměstnavatele a školitele.
Ale taky jsem jednu šestku odbyl ve sklípku s kolektivním testem, byla to docela zajímavá sonda, když jsem viděl tu bandu zoufalců, kteří se potili, byť s vědomím, že to stejně dostanou a test bude nadiktován.
A i přesto tam byli schopní nasekat chyby, protože testy byly A a B a to už bylo náročný.
Ústní část obnášela skupinovou debatu na téma minipivovary a fotbal.
A tenhle materiál řídí činnost dodavatelsky.. .
Ono něco jiného je, když člověk dělá tam, kde když neudělá, má neplacený volno do přezkoušení, je to docela motivace...
Jan Bocek:
Každý provozovatel má mít odpovědnou osobu za provozování elektrického zařízení.
Pak záleží na formátu a odpovědností této osoby.
V 50/78 Sb., byla od počátku dobrým nástrojem pro školení vedoucí ke zvyšování odborné kvalifikace pracovníků na všech úrovních činnosti v elektrotechnic e. A tento obor za těch 40 roků prošel bouřlivým vývojem. Za tu dobu jsem poznal osobně stovky vedoucích pracovníků, kde byli opravdoví odbornicí, kteří i sami školili pracovníky v rámci padesátky. Ale byli i takoví, kteří věděli jen to, že je nutný nějaký papír s osvědčením. Proto dávali přednost externím školením i zkoušením. Tento trend se velice rozšířil po "revoluci". Často jsem překvapený, že ve firmě, kde je 20-30 elektrikářů, objedná externí školení vedoucí pracovník. To je ještě ta lepší varianta, protože předtím posílal pracovníky na školení a zkoušky k agentuře. Děláme pro takové firmy revize EZ a proto známe místní podmínky. Ale zatáhnout vedoucí pracovníky do systému školení se nedaří. Někteří se i účastní. Pak platí to, co je napsáno v úvodu. Pokud je funkce "odpovědné osoby za EZ" jen formální, tak je formální i výsledek.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana