Jan P
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« kdy: 28.05.2019, 09:49 » |
|
Všimul jsem si stavu, že když vypnu hlavní vypínač doma v rozvaděči, tak stále "bručí" stykač pro blokování bojleru (a při měření je stále pod napětím).
Vzhledem k tomu, že od elektroměrovéh o rozvaděče jde pouze kabel 4x16, který jde na hlavní vypínač a pak 3x1,5 od HDO, mám takové zlé tušení, že někdo něco zapojil špatně. Před cca. měsícem nám elektrikář měnil nefunkční hlavní jistič, pak to po něm přijel zaplombovat borec z eONu a nikdo nic neřekl stejně tak nebyl problém při změně na 2tarif). Vlastně ani nevím, jestli tento problém vznikl před tím měsícem a nebo je od začátku. Je to běžné zapojení nebo je to opravdu chyba?
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí
|
|
« Odpověď #3 kdy: 28.05.2019, 12:39 » |
|
Další možností je, že hlavním vypínačem je centrální proudový chránič a napájecí fáze pro stykač je zapojena na přívodu před ním, aby nevypadával.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #8 kdy: 28.05.2019, 14:09 » |
|
....a jistič 2A pro HDO je zapojen před elektroměrem. Potom by z něho neměl být zapojen stykač v domě, ne?)...
Dle dnešních připojovacích podmínek ne. Ale je provozu spousta stávajících instalací kde je to tak zapojeno. Od toho se ustoupilo z důvodu snadného zřízení NO. Sám se pamatují když jsem byl tovaryš, na instalací kde to měli. Bylo v plánu vyměnit bytový rozvaděč a starý chlapi se smáli že si chci ověřovat beznapěťový stav při vyplém hl. jističi. Pak zírali že je tam přítomná stále jedna fáze... Situace je přesně taková: - venku před plotem je el. rozvaděč od Esty ER212 (kontroloval jsem na jejich stránkách zapojení a jistič 2A pro HDO je zapojen před elektroměrem. Potom by z něho neměl být zapojen stykač v domě, ne?), v rozvaděči je jistič 2A pro HDO a 3x25A pro dům, samozřejmě elektorměr a hdo. - z el. rozvaděče vede kabel 4x16 a 3x1,5 do domu - v domovním rozvaděči jsou fáze kabelu 4x16 na hlavní vypínač (ne chránič ani jistič) - vodiče z kabelu 3x1,5 vedu na stykač blokování bojleru a kotle - zde tedy bude asi první chyba - chybějící jistič pro napájení stykače, jestli chápu správně - stykač cvaká s tarify jak má, tj. během vt se kotel a bojler odpojí, během nt mhou topit.
Pošlete fotku rozvaděče s/bez krytu. Mělo by být vidět kde je chyba.
|
Montér ve službách rozvodných závodů.
|
|
|
Jiří Mudra
|
|
« Odpověď #9 kdy: 28.05.2019, 14:15 » |
|
Situace, kterou popisuje Rozvoďák je opravdu reálná, můj dům jest toho důkamzem. Protože jsem se s tím setkal poprvé až s pořízením domu, měl jsem podezření, zda to nemůže být chybné zapojení, tedy potenciální NO. Naštěstí mi kamarád-"rozvoďák" od ČEZu vysvětlil, že je to starý způsob zapojení a alspoň zde na divokém západě stále celkem běžný stav
|
Elektrikář - údržbář §6, §8
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #10 kdy: 28.05.2019, 18:18 » |
|
Kolikrát při opravách v RD , jsem zjistil, že HDO je napájeno z fáze před hl. jističem, tudíž je jištěno pojistkami až v HDO!! Tudíž, když se vypne hl. jistič domu, relé pořád je pod napětím. Staré instalace, už desítky roků tak fungují, elektroměry se mění ale žádný to nenechá opravit -udělat nápravu (ze strany distribuce)!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #13 kdy: 28.05.2019, 18:55 » |
|
Nakreslil jsem stav, jak je to nyní zapojeno. Zkrátka z jističe 2A pro HDO, který je před hlavním jističem a elektroměrem je napájen i stykač blokování.
U HDO jsem nekreslil jeho napájení apod...
Pozná se to když vypnete hlavní jistič u elektroměru, jestli tam pořád jde napětí. Ale divím se, uvádíte že dvojtarif je tam nově. Asi bych to nechal raději předělat, preventivně.
|
|
|
|
|
|
Rozvodak
|
|
« Odpověď #16 kdy: 28.05.2019, 19:39 » |
|
Hlavní jistič před elektroměrem shozený, stykač stále vrní. Dvoutarif je tam 2roky i s novým el. rozvaděčem. Byl jsem u toho, když přijel technik montovat elektroměr a hdo, koukal do toho velmi dlouho, všechno měřil a nic neřekl ...
Každopádně nechám to opravit. Předpokládám, že stačí pouze odpojit vodič z 2A jističe, který jde na stykač a fázi pro stykač vzít z domovního rozvaděče, nejlépe přes jistič.
Pouze pro info - dá se o tomhle mluvit jako o černém odběru?
Inu dá se počítat i s tím, že jednou na vás někdo zaklepe a bude chtít vidět vaší instalací. Protože takhle se to určitě nemělo zapojovat v době vzniku.. Nejlépe to zapojit podle připojovacích podmínek.Pokud máte zapojení jak jste nakreslil, máte neměřenou fázi dotaženu až na cívku stykače v domě. Já bych radši použil PP E-onu
|
|
|
|
|