Ako sa hľadá porucha na zemnom vedení vn?

(1/4) > >>

mafiak:
Obec v ktorej bývam nedávno postihol výpadok el. energie. Mám vcelku slušný prehľad o vn a nn vedeniach v nej a nie je mi jasná jedna vec: Dodávka v celej obci bola ešte v noci obnovená, bez napájania ostala horská chata na kopci. Nakoľko máme na kopci zariadenia  (sme telco operátor) boli sme tiež vo výpadku. Dispečing distribútora priznal výpadok v tejto časti, pričom ma informoval že majú naplánovaný výjazd meracieho vozidla.

Zbežne som prebehol vn linku, a zistil som že je rozpojená v mieste kde vzdušné káblové vedenie prechádza do zeme a ďalej pokračuje hore na kopec ku chate. Cestou má ešte niekoľko trafostaníc. Potiaľto je mi všetko zrejmé, odpojený zostal zjavne poruchový úsek.
Poobede ale energetici odpojili asi polovicu obce z dôvodu ktorý mi nie je zrejmý: Ak potrebovali mať spomínaný odpojovač bez napätia, mohli to urobiť, pričom by ostalo bez napájania do 20 domácností. Oni ale odpojili odpojovač PRED týmto, ktorý je doslova na vedľajšom stĺpe pred odbočkou na trafo vzdialené cca 1km, čím odstavili 1/4 obce.
Nedáva mi to logiku. Všetky odpínače sú so zhášacou komorou.

Nakoniec som sa dozvedel, že problém sa nachádzal na prvej trafostanici nachádzajúcej sa za odpínačom kde vn linka prechádza do zeme.
Prečo bolo nutné si odpojiť takto dlhý úsek?

Napadajú ma dve dôvody:
1. Bolo nutné zabezpečiť z dôvodu merania beznapäťový stav na prívode rozpojeného odpojovača a zároveň odpojovač za odbočkou na trafo ktoré napája 1/4 obce má nejakú závadu a nie je možné ho použiť

2. Meracia metóda poruchy vn vedenia je schopná vyhľadať poruchu až za nejakým minimálnym úsekom, odhadom si takto mohli vyrobiť "hluchý" usek linky cca 3km.
Som úplne mimo a celý problém je oveľa zložitejší alebo naopak triviálnejši?

Jiří_Hrubý:
Když nevidím GIS, težko posoudit rozsah manipulací.
Na sloupech je SAXka?
Poruchu je třeba vymezit a ne vše lze zmanipulovat bez omezení. Pokud pak nastoupí na opravu firma, je možné, že kvůli zajištění dojde k vypnutí většího úseku.
Délka vedení nemá zásadní vliv na zjištěni poruchy, ve vymezeném úseku je ale výrazně přesnější lokalizace místa. Nejspíš dělali plášťovku a najetí.
Neuměl byste tu linku nakreslit?

mafiak:
Prikladám zjednodušený nákres.
Porucha bola na trafe T1 od cca 18:00, od neskorej noci do rána bol rozpojený O1. Podotýkam, že distribútor mal v tom čase poruchy aj v dôležitejších miestach ako nás (obec s 500 obyvateľmi),  predpokladal som že po rozpojení O1 ich dispečer poslal riešiť niečo väčšie a vrátili sa až ráno.  Ráno rozpojili O3 a O4 a zapojili O1, čím zabezpečili napájanie celej obce.
Dispečer mi v to ráno oznámil, že je tam porucha a plánuju výjazd meracieho vozu, pravdepodobne poobede. Okolo obeda opätovne rozpojili O1 na dobu 5 hodín až do odstránenia poruchy na T2.
Prečo rozpojili O1 a nie O2?

Všetky odpínače sú pravdepodobne SEZ OTEK 25, vzdušné vedenie je izolovné káblové v celej dĺžke.

Michal Šenkýř:
Napřed píšete, že porucha byla na trafu T1, ale odstranili ji na trafu T2. To je překlep nebo to odstraňovali na obou? Nebyla to nějaká větší porucha a tímto rozpojením si neudělali menší úseky, které potom měřili samostatně?

mafiak:
Citace: Michal Šenkýř  14.05.2019, 14:23

Napřed píšete, že porucha byla na trafu T1, ale odstranili ji na trafu T2. To je překlep nebo to odstraňovali na obou? Nebyla to nějaká větší porucha a tímto rozpojením si neudělali menší úseky, které potom měřili samostatně?

To je preklep (prekresľoval som obrázok),  porucha bola na T1

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana