Co se mi stane, pokud nahlásím vlastní černý odběr?

<< < (10/12) > >>

František Šohajda:
Citace

A ano, rajóně je plný větších či menších závad na odběrech, mnozí by se divili co vše se ve starých instalacích ukrývá za bordel.

Právě toto jsem měl na mysli!

Dva stejné RD, stejná instalace ,  vše stejné...Ale u jednoho rozvoďáci dali lejstro o napravení závad ,  jinak odpojí!! A u druhého také byli a tomu nic nenapsali....P řitom chyby stejné!
Potom podle jakého klíče to berou? To by mě zajímalo. .... Byla to výměna elektroměrů!
Za ty roky jsem toho už viděl hodně!!

Rozvodak:
Citace: František Šohajda  29.04.2019, 06:36

Právě toto jsem měl na mysli!

Dva stejné RD, stejná instalace ,  vše stejné...Ale u jednoho rozvoďáci dali lejstro o napravení závad ,  jinak odpojí!! A u druhého také byli a tomu nic nenapsali....P řitom chyby stejné!
Potom podle jakého klíče to berou? To by mě zajímalo. .... Byla to výměna elektroměrů!
Za ty roky jsem toho už viděl hodně!!

Třeba tam šel někdo jiný, kdo to přehlédl...

Pavel David:
V tomto případě jde diskuse trochu mimo. V první řadě může jít o vadu elměru. U těch nových elektronických se to dle informací stává. Neměří v jedné fázi. Zjištění je jednoduché, stačí vypnout hlavní jistič a pokud obvod boileru a dílny funguje, je to černý odběr - odbočka jedné fáze z neměřené části. Pokud je vše potmě - je to vadný elměr. V tom případě po nahlášení podivného stavu by měli přijet obvoďáci změřit elměr náběhovkou a vyměnit.
Jedině by to mohlo být ještě "pojištěné" stykačem s ovládáním z měřené části, ale tam zjištění by mělo být lehké cvičení pro jednoho elektrikáře a vadasku.

Jan Franěk:
Položený dotaz je pochopitelný. Sám jsem se setkal s několika černými odběry, o kterých  majitelé  nemovitosti neměli tušení a které jsem ihned rušil. Naposledy před cca 3 lety kdy jsem měnil přívod od pojistkové skříně k elektroměru a zjistil jsem že z jedné fáze byla udělána odbočka do zásuvky v obýváku. Majitelé koupili dům před měsícem a neměli o tomto ani tušení.

Pak druhá rovina. Samozřejmě krást se nemá, v tom jsme za jedno. Ale bohužel postup distributorů nebere v potaz tyto okolnosti a jejich cesta je padni komu padni, hlavně aby  tě to bolelo a podruhé jsi to už neudělal. Bez ohledu na to že tito noví majitelé v tom byli nevinně jim klidně napočítá takovou částku, kterou by nedokázal propálit v té zásuvce ani MacGyver v celém seriálu. Snadno pak pochopím to že tito lidé se bojí řešit to přímo s distributorem, aby nepatřili mezi tyto "potrestané " s cejchem zloděje. Nejde o to že by nechtěli zaplatit případnou a prokazatelnou ztrátu, ale to že jsou vystaveni nátlaku a z mého pohledu i ožebračeni. V tomto pohledu je stav odběratel/dodavatel velmi nevyvážený s tím že všechny trumfy drží dodavatel a odběratel pokud nemá trpělivost nebo dostatek peněz, musí zákonitě prohrát. Například už jen tím že je mu odebrán elektroměr a vrácen bude až po zaplacení, se dopouští distributor nepřiměřeného nátlaku, nebál bych se říci vydírání.

Z tohoto pohledu, ač nenávidím z duše zlodějinu a podvodníky, s klidným svědomím zruším podobný černý odběr a rozhodně se nebudu cítit jako spolupachatel. To platí jen pro případ podobný tomu, který jsem zde popsal ze své osobní zkušenosti.

Nicméně je potřeba znát všechny okolnosti a řešit to případ od případu. Ne vždy v tom musí být majitel nevinně a tedy ne vždy to má snadné řešení. Případné zlodějiny a podvodu bych se také účastnit nechtěl, ať už pasivně, nebo aktivně.

Další rovinou je to že se zde bavíme o černém odběru, který prozatím není ani prokázán. Tím bych jistě začal a pozval si RT ke zjištění stavu s tím, že bych se mu svěřil se svým podezřením.
Sám jsem hledal černý odběr na chatě kde by měl dle informací původního majitele být, ale celodenní hledání a měření nic takového nakonec neprokázalo.

Martin Škopek:
Citace: Jan Franěk  29.04.2019, 11:20

Položený dotaz je pochopitelný. Sám jsem se setkal s několika černými odběry, o kterých  majitelé  nemovitosti neměli tušení a které jsem ihned rušil. Naposledy před cca 3 lety kdy jsem měnil přívod od pojistkové skříně k elektroměru a zjistil jsem že z jedné fáze byla udělána odbočka do zásuvky v obýváku. Majitelé koupili dům před měsícem a neměli o tomto ani tušení. ...

Už se mi vymstilo sdělování know how - lidé jsou různí a nevděční. Nicméně tato situace je bezpečně řešitelná.

Citace: Rozvodak  27.04.2019, 22:40

Melete blbosti. Účtovat se smí dle české legislativy max. 3 roky zpětně, u toho co je na vedení. Žádný úrok z prodlení, jen kW/ + distribuční poplatky atd. Reálně u 3x25A to vychází 300.000-450.000 CZK +/- mimosoudně, v případě kdy rozhoduje soud na základě posudků se dá dostat k daleko nižší cifře kolem 150k.

Maximum 3 roky zpětně je diskutabilní. Existují i mnohem delší doby.

Citace: Martin Novák  27.04.2019, 12:16

V situaci, kdy treba Vychodoslovens ka energetika ve prospech netechnickych ztrat s kamennou tvari odepisuje 10% a klidne hodi vsem do faktur polozku "platba za ztraty" ve vysi 0,6 centu (cca 20 haleru) za kWh fakt nevidim duvod hrat se mermomoci na Mirka Dusina. ...

Nevím, jak v SR. U nás tato položka na faktuře není a být nemůže. Ztráty (technické i netechnické) jsou kalkulovány v regulovaných distribučních poplatcích na základě reality (probíhá postupná korekce).

Citace: Martin Novák  27.04.2019, 12:16

Navic "vratit co jsem ukradl". Na to jaka byla realni skoda vam u energetiku s.re pes. Oni maji svou metodiku vypoctu - maximim co slo technicky odebrat bez roztaveni kabelu x doba za kterou muzou vymahat. tedy treba pokud naleznou do toho sklepa  kabel 4*1,5mm2 tak vypocet bude 3*16A*240V = 11,5kW nonstop 24/7 po dobu 5 let bez ohledu na to, co tam realne pripojeno bylo (tedy spolu pul milionu kWh v cene 60 000€ + penale, pokuta, urok z prodleni tedy zhruba 100 000€ = 2,5 milionu CZK). Priznat se by tak pro tazatele mohlo klidne znamenat prakticky likvidaci a ztratu strechy nad hlavou.

Opět nevím, jak v SR...
Určitě nemáte jmenovité napětí v síti 240 V, ale 230 V.
Vámi uvedená nonstop spotřeba se u nás snižuje na pětinu (× koef. 0,2).
V případě tohoto náhradního výpočtu je maximální uvažovaná doba 2 roky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana