Jaký je váš názor na umístění svítidla nad kuchyňským dřezem?
Marcela Pavlová:
Dobry vecer,
predesilam, ze jsem laik, ale snad to nevadi k tomu, aby mi nekdo z odborniku poradil.
Planujeme kuchynskou linku v hrube stavbe a drez mame naplanovany pod okno. Nad drezem jsem si predstavovala osvetleni, podobne, jako se dava pod horni skrinky, problem je vsak v tom, ze nad drezem bych ho chtela mit uz pod parapetem. Drez bude na pracovni plose ve vysce 90cm a parapet je planovany ve vysce 120cm. Existuje nejake svitidlo, pripadne pozadavek na IP svitidla, ktere by se mohlo do techto mist instalovat? Rozvody se budou teprve delat, takze se mohu prizpusobit, zda to bude do zasuvky, nebo do krabice. Rovnez je mozne jeste zmenit vysku parapetu, okna jeste nejsou vsazena. Pote, co jsem precetla diskuse o zasuvkach nad drezem na tomto foru bychom zrejme dodrzeli normu, kdyby byl parapet ve vysce 130cm a svitidlo pod nim? Tj. od drezu by bylo vzdaleno dokonce temer 40cm (drez ve vysce 90cm).
Byl by problem s osazenim zarivky nebo jineho sviridla s potrebnym IP timto vyresen, anebo mam na to skutecne zapomenout a osvetleni zavesit na strop?
(poklona) za radu!
Kamil Novák:
Když budete mít dřez přímo pod oknem, tak opravdu potřebujete mít v místech parapetu nějaké svítidlo ?
Jestliže ano, jak asi daleko od dřezu bude nějaká nejbližší HORNÍ skříňka oné linky?
PS : Jestli Vy jste laik, tak to by mne potom zajímalo, odkud víte co znamená zkratka IP, kterou naprosto správně používáte (ssur)
Marcela Pavlová:
No ony ty horni skrinky totiz na te stene s oknem vubec nebudou. Nejblizsi stena vlevo i vpravo od okna je 105cm a tam budou horni skrinky hloubky ca 35cm, cili od okna, ktere ma sirku 120cm a pod nim drez bude hrana hornich skrinek vzdalena cca 70cm. Nad drezem potrebuji kvalitni osvetleni a nejak se mi nezda svitit si "pod ruce" od stropu (priklad cisteni kurete po nasich slavnych drubezarnach a podobne speci.)
Nekdo mi radi dat nad drez do stropu bodovky, ze to bude stacit, bohuzel s bodovkama nemam zkusenost, abych byla presvedcena o tom, ze to staci a navic strop nebude se SDK podhledem, do ktereho by se bodovky zapustily.
SNad jedine nejake bodovky se "stinidlem" na otocnem raminku, kterym by slo svetlo smerovat... ale - kolik a jake silne/vykonne zarovky/hal.zarovky bych tam mela pouzit? (pozn. pro osvetleni tech cca 120-180 cm pod oknem).
PS: Jsem laik (ekonom), ale protoze toto resim uz nejakou dobu, tak sbiram informace kde se da. Pri stavbe domu se clovek priuci par remesel navic ;) Ja bych to opravdu vedet nemusela, ale kdyz jsem s timto dotazem zavitala do nekterych prodejen, at mi doporuci svitidlo, pani/slecny jen kroutily hlavou se slovy "vite, oni vyrobci dnes uz IP ani neuvadeji..." a po dotazu na kryti mi ukazuje zarivku se slovy "no tato ma takovy masivnejsi kryt" :o
Skoda, ze jsem toto forum neobjevila driv!
Daniel Veceřa:
Doporučuji halogenové bodovky na 12 V, umístěné nad deskou/oknem. Mám v kuchyni již 13 let a nedám na ně dopustit. Prodává se jich spousta variant. Já mám na dvojitém lanku nataženém pod stropem 5 ks 12V/20W ve výšce cca 2,8m (mám vyšší strop, 3,6m) a perfektně osvícenou linku dlouhou 4m. Světlo je velmi příjemné pro oči, přitom ostré a jasné.
Kamil Novák:
Jak uvádí kolega Večeřa, taky bych se přimlouval za svítidla na bezpečné napětí (12V).
Svítidla na 230V, bez ohledu jestli žárovková nebo zářivková, která mají vyšší IP mají jednu vadu. Jejich design se totiž musí přizpůsobit právě onomu vyššímu krytí. Prostě žádná velká paráda to nebývá.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana