Elektrikáři v JM dali na Svatoplukovy pruty?

<< < (5/5)

Jiří_Hrubý:
Po škole nás lanařili, po pár letech praxe jsem se účastnil jednoho dýchánku ctihodných kmetů a usoudil jsem, že nemá cenu ztrácet čas debatou s někým, kdo ví všechno nejlíp a vlastně ani nemá důvod měnit názor. Takový ve mně zanechal dojem z plzeňského cechu někdy v roce 2005. Je to jako spolek včelařů, zahrádkářů a podobně, nemá to nic společného s prestiží zednářů.

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý  01.04.2019, 17:44

... spolek včelařů, zahrádkářů a podobně, nemá to nic společného s prestiží zednářů.

Zajímavá představa. Zednáři. Mafie. Moc. Rozhodovat. Šedé eminence. Setkal jsem se s různými představami. Ale spolek, dříve občanské sdružení je opravdu sdružení zájemců o konkrétní činnost.

Tedy nikoliv odborníci kteří prošli úzkým, tvrdým výběrem, loajální takovému spolku pod výhružkou smrti celé rodiny, propadnutí majetku, společenským znemožněním ... a to je takédůvod, proč dnešní spolky nemohou ovlivňovac životy jiných. Myslím rozhodovat o tom, kdo bude a nebude v oboru pracovat.

Na vlastní kůži jsem u nejmenovaného cechu slyšel argumenty členů kteří měli dodat zadanou práci. Odbornost jje jedna věc, ale je důležitá také obětovast, odpovědnost, potlačení svého ega, a nezištné použití vlastních dovedností z komunikace, obchodu, práva, účetnictví ve prospěch jiných.

Ještě někdo neví proč mnoho cechů nemá dlouhého trvání?

Jiří_Hrubý:
Když se to rozebere do hloubky, tak existuje skupina lidí, která chce něco docílit, buď v zájmu vlastním, nebo všech. Pak je skupina, která chce mít funkcičku a honit si ego a konečně další, která si chce pokecat s vrstevníky. Úplně vidím tu schůzi o varoáze...

Pokud v takovém spolku převládnou ti, kteří chtějí pomoci ostatním, či oboru vůbec a budou to dávat najevo i zvenčí (protože když tam jde člověk prvně, připadá si jak vetřelec, co by chtěl rušit kruhy) a taky trochu otevřenosti, mají šanci na generační obměnu.
Nevím, možná se to za těch víc jak 10 let někam hnulo, ale neznám nikoho v mé věkové kategorii v okolí, kdo by jako elektrotechnik byl v cechu...

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří_Hrubý  01.04.2019, 20:49

Když se to rozebere do hloubky, tak existuje skupina lidí, která chce něco docílit, buď v zájmu vlastním, nebo všech. Pak je skupina, která chce mít funkcičku a honit si ego a konečně další, která si chce pokecat s vrstevníky. Úplně vidím tu schůzi o varoáze...

Pokud v takovém spolku převládnou ti, kteří chtějí pomoci ostatním, či oboru vůbec a budou to dávat najevo i zvenčí (protože když tam jde člověk prvně, připadá si jak vetřelec, co by chtěl rušit kruhy) a taky trochu otevřenosti, mají šanci na generační obměnu.
Nevím, možná se to za těch víc jak 10 let někam hnulo, ale neznám nikoho v mé věkové kategorii v okolí, kdo by jako elektrotechnik byl v cechu...

Rozumím.
Existují tací. Mnoho jich ale není.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana