Pocílili jste s novým postupem kolaudací novostaveb RD úbytek revizí?
Jan Bocek:
Dovětek ( omezení na 3000 znaků...)
Pokud to takhle funguje dneska na stavbách s RD, tak naší firmu to opravdu dále nebude trápit. Tu elektriku si v tom RD uhlídáme, ale příště do takového projektu nejdeme ani náhodou. Máme dosti aktivit v oblasti průmyslu a jak píše JB ani tam není nouze o bastlíře. Prostě pronikají i tam, kde to před časem nebylo možné. Věřím ale, že jen dočasně. Jen se podivují, že firmy dodávající RD na klíč si vezmou jako subdodavatele na elektriku šmejdy bez referencí a bez jistoty na kvalitu. Ale jak píše RČ, Boží mlýny melou pomalu, až ty šmudly semelou
Ptám se jako laik, kdo může dělat stavební dozor na výstavbě RD a jako by měl mít kvalifikaci? ( Jsem stavař a ta drzost kecat do elektriky je až zarážející...)
Radek Červený:
Bohužel smutná praxe a realita. Tím, že v řemesle chybí lidi, se situace bude ještě zhoršovat a za elektrikáře se označí každý, kdo ví, za jaký konec se drží šroubovák a má patřičně vysoké ego.
V praxi se mi osvědčilo s investorem chvíli sednout a pokecat, projít pro a proti a často se mi stane, že objedná i něco, do čeho bych ho vůbec na začátku netipoval. Jde jen o to mít co nabídnout a znát i moderní možnosti. Takový příklad z nedávné doby, s hromosvodem. Předával jsem projekt na dvě roubenky, dvojčata vedle sebe, vše ve dřevě, plechová krytina, obytné podkroví. Když vzešla nutnost tam dát izolovaný hromosvod v HVI, jeden investor si to nechal vysvětlit a odsouhlasil to a druhý se začal stavět na zadní. Tak jsem přešel po osvětě do módu přirozené selekce a se slovy, že to dělat nemusím, ať si najde někoho jiného, kdo se mu pod to podepíše, jsem odešel. No, dnes jsou na obou roubenkách HVIčka a je klid. Mezitím našli místního šmudlu a nechali ho udělat první podlaží hrubou. Výsledek byl takový, že dnes jezdíme do Jeseníku a obě roubenky doděláváme, včetně cesťáku.
A tak se mnohdy jen culím..... :D
Milan Hudec:
Svůj k svému, dle svých schopností a kvalifikace si ten a ten odborník najde svoji cílovou skupinu.
Úplná pohodička a klídek.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana