Pocílili jste s novým postupem kolaudací novostaveb RD úbytek revizí?
Tomáš Kurel:
Pocítili jste od změny stavebního zákona, kde se kolauduje vlastně jen na čestné prohlášení a revize se úřadu nepředkládají, že stavebníci (hlavně svépomocní) revize odstrčili na druhou kolej.
Již se mi to párkrát stalo, když se na místě našly závady, tak mi řekli, že teda revizi nechtějí, že budou kolaudovat bez ní.
Milan Hudec:
Ano je to tak.
Na druhou stranu jsem si povšiml, že přibylo těch, kteří pochopili, že revize není jen pro úřad k vydání rozhodnutí, ale je hlavně pro ně samotné.
Josef Drda:
:)
Kolaudace rodinných domů
Po dokončení stavby rodinného domu stavebník na příslušném stavebním úřadě vyplní jednotný formulář nazvaný "Ohlášení dokončení stavby" , k němuž přiloží:
1. Originál geometrického plánu.
2. "Čestné prohlášení" stavebníka o tom, že stavba byla provedena v souladu s jejím povolením a ověřenou dokumentací (projektovou dokumentací). Pokud při provádění stavby dojde k nepodstatným odchylkám oproti ověřené dokumentaci (projektové dokumentaci), přiloží stavebník místo tohoto prohlášení dokumentaci skutečného provedení stavby.
3. Stavebník má i nadále povinnosti vyplývající z § 152 stavebního zákona, což je povinnost zajistit před započetím užívání stavby provedení a vyhodnocení zkoušek a měření předepsaných zvláštními právními předpisy (např. revizní zprávy, výsledky tlakových zkoušek apod.).
4. Povinností stavebníka je také splnění podmínek dotčených orgánů, zejména Krajské hygienické stanice a Hasičského záchranného sboru, které byly stanoveny v povolení předmětné stavby rodinného domu.
Na základě předložení těchto podkladů stavebníkem se stavební úřad rozhodne, zda na takto dokončené stavbě provede kontrolní prohlídku a prověří tak pravost předloženého prohlášení stavebníka, či nikoli. Pokud stavební úřad při takové kontrolní prohlídce zjistí, že stavba byla provedena v rozporu s jejím povolením, bude dále postupovat podle ustanovení § 129 stavebního zákona - nařízení odstranění stavby, terénních úprav a zařízení.
Pokud se stavební úřad rozhodne, že kontrolní prohlídku předmětné stavby rodinného domu nevykoná, nebo při jejím provedení nezjistí odchylky od jejího povolení, následně sám na jednotném formuláři nazvaném „Žádost o přidělení č.p./č.ev.“ požádá příslušný obecný stavební úřad o přidělení čísla popisného nebo evidenčního.
František Šohajda:
U nás na Stavebním úřadě je všechno jako bylo...
Tudíž i požadují revize od el. instalace a hromosovodu. (mimo dalších)
Myslím si,že je stále ta povinost je dodat ke kolaudaci!
Tomáš Kurel:
Tak povinnost je mít snad ještě nikdo nezrušil, ale nikdo je nechce vidět.
Dohledal jsem to i na webu svépomocí.cz kde se to řeší v diskusi a ing. arch. se vyjadřuje také, že to st. úřad nepřezkoumává a v podstatě jim stačí to čestné prohlášení, že revize mají (jestli je prohlášení lživé, nebo ne už nikdo neřeší)
https://www.svepomoci.cz/forum/8-povoleni/6586-podklady-ke-kolaudaci-od-1-1-2018.html
K čemu tedy vede /zpřísňování/ norem a zákonů, když není kontrola? Ověření návrhu, kusová zkouška, apod. už jsou doopravdy u stavebníků jen k úsměvu...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana