Jak omezit vybavování jističe, pokud změna charakteristiky nic neřeší?

(1/6) > >>

J.Standa:
Mám obvod ve stroji, jde o napájení spojek DC napětím.

Celkově to vypadá takto :

230V -> 2x jistič 2A/char.D  (B) -> trafo, betelné komunistické - > výstup 29VAC -> můstek KBU 8M - 8A - >1000uF /63V kondenzátor - > časové relé -> spojka DC 24V/ asi 30W

Při zapnutí občas vybaví oba jističe (jsou spojené páčky)

Nechám si poradit, (problém bude v nulové spotřebě v klidu, kdy není žádný odběr). Kondenzátor, nic nevyřešil je tam navíc, jističe char D (jen pro test),  problém je nezatížené trafo před můstkem. Nějakou tlumivku nebo tam vřadit LED na DIN, ať to trochu bere, blokovací kond. pF, nemám nápad co tam dát či nějaký odpor 5W to taky pomůže.

Jiří Schwarz:
Co to trafo? Jako je spočítané a navinuté?
Pro trvalý provoz, nebo s vyšším sycením pro přerušovaný provoz?
Jestli je "komunistické",  tak je možná betelné a poctivé, ale pokud je počítané pro 220V, a při dnešních 230V, s nějakou tolerancí běžně kolem 240V tam už díky magnetickým vlastnostem trafoplechů může být pořádná špička.

Jak často se to zapíná? Pro občasné zapínání existují termistory, které omezí proud při zapnutí.
Ale pokud nemají čas na vychladnutí, bude třeba hledat jinou možnost pro tzv. softstart

Třeba existují obvody, kdy se trafo zapíná přes odpor a s nějakým zpožděním je odpor vyzkratován kontakty relé.

Jiří_Hrubý:
Někdy stačí použít motorovou ochranu (spouštěč).

František Janeček:
Citace: J.Standa  21.02.2019, 17:46

Celkově to vypadá takto :

230V -> 2x jistič 2A/char.D  (B) -> trafo, betelné komunistické - > výstup 29VAC -> můstek KBU 8M - 8A - >1000uF /63V kondenzátor - > časové relé -> spojka DC 24V/ asi 30W

Nechám si poradit, (problém bude v nulové spotřebě v klidu, kdy není žádný odběr). Kondenzátor, nic nevyřešil je tam navíc, jističe char D (jen pro test),  problém je nezatížené trafo před můstkem. Nějakou tlumivku nebo tam vřadit LED na DIN, ať to trochu bere, blokovací kond. pF, nemám nápad co tam dát či nějaký odpor 5W to taky pomůže.

Je hezké že uvádíte příkon spojky, typ usměrňovacího můstku, kapacitu nějakého, snad přidaného kondensátoru ale chybí mi tam to hlavní a to je velikost transformátoru, tedy kolik má VA.Nejlepší by byl jeho štítek.Že je "betelné komunistické" mi nic o správném jištění jeho primáru neříká.  :)

Jan Bocek:
Citace: J.Standa  21.02.2019, 17:46

To je taký problém změřit proudovou špičku při zapnutí?
Anebo změřit impedanci trafa? ( Naprázdno a nakrátko)

Jističe bych vyměnil za 6 A na jištění proti zkratu a do série bych zapojil vhodnou pojistku proti přetížení. Schválně píší vhodnou, protože neznáme příkon trafa ve VA. Podle toho usměrňovače to může být i 250 VA. Pak ten jistič je opravdu slabý.
Je třeba používat ten zákon pana Ohma.

Pozor i ten kondenzátor může být "nakously" a navíc je tam k ničemu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana