Co musí obsahovat manuál k SELF GSM zařízení?

<< < (2/3) > >>

Michal123321:
Výrobek má externí napájecí zdroj nebo PB-12V baterii, komunikační čip od firmy simcomm takže by mělo jít převzít jejich EMC a ROHS.

Jak vypadá taková dokumentace? Jak takový proces zvládnout?

Pro urychlení diskuse teď prosím předpokládejme: výrobek neruší (EMC),  není nebezpečný, v souladu s ROHS, jsou k dispozici dokumenty od všech součástek toto potvrzující.

Co tedy dál?

Jan Bocek:
Ta diskuse se nedá urychlit.
Vy si myslíte, že je všem jasné, co je to za black box ta krabička vámi označená GSM.
Je to v obecné rovině. Chápu, že nechcete sdělovat podrobnosti.

Obvykle to začíná nezávislým auditem s cca 20 základními otázkami, kde jsou otázky ze zákonů a norem. A odpovídá se ano/ne.

Na příklad tvrdíte, že výrobek neruší. A na příklad dojdeme k tomu, že je výrobek podle ČSN EN 55016-1 ed. 2  a máte to v pásmu 3,2 GHz. Pak musíte dokázat, že vrcholová mezní hodnota rušivého elektromagneti ckého vyzařování pro zařízení ISM skupiny2 a třídy B nesmí býti ve vzdálenosti 3 metry větší než 92 dB uV/m.

To je jen příklad, ale možná vaše zařízení nevyzařuje žádný signál, nemá žádnou anténu a je to jen vnitřní záležitost. Jenže myslet si, že je v souladu s hodnotami EMC
bez měření a také jen tvrdit, že je to bezpečný výrobek je málo.

Ale výsledek auditu také může být, že je to nestanovený výrobek a platí pro něj jen obecné požadavky na bezpečnost podle zákona 101/2001 Sb.

Datashedy od jednotlivých použitých součástek je samozřejmosti, ale vy musíte certifikoval celý výrok a dodat k němu náležitosti před uvedením na trh.

Takový proces se dá zvládnou dvěma způsoby.
Bud vše sám prostudujete a vytvoříte vše potřebné.
Další cesta je, že výrobek necháte zcertifikovat firmou, která je k tomu způsobilá.

Citace: Michal123321  12.02.2019, 15:28

Pro urychlení diskuse teď prosím předpokládejme: výrobek neruší (EMC),  není nebezpečný, v souladu s ROHS, jsou k dispozici dokumenty od všech součástek toto potvrzující.

Co tedy dál?

Pokud to všechno dokážete, že je EMC v souladu a že je výrobek bezpečný, pak již zbývá vytvořit Návod na obsluhu a údržbu, dokumentaci o shodě a prohlášení o shodě.
Označíte to značkou CE a přát si obchodní úspěch.

Jan Franěk:
Bože, bože.  :-X

Co je to manuál k.......?

Má jít o návod k používání? Pak co tam napíšete bude asi na vás. Zřejmě krom důležitých technických infromací půjde o návod jak a kde to správně používat, aby nedocházelo ke zkrácení životnosti, nebo možným rizikům ohrožujících život, či k rizikům požáru.

Ale to je až to poslední co musíte pro uvedení na trh provést.

Nebo co si mám pod pojmem manuál k SELV představit? Čekal bych že k tomu zdroji dostanete dokumentaci od výrobce toho zdroje.

Co se týká samotného zařízení, zde nelze nic automaticky předpokládat, ale budete muset projít celým postupem, jinak v případě že vaše infromace nebudou pravdivé, uvádíte kupující v omyl. Honza Boček vás nasměroval k předpisům kde můžete nalést odpovědi na své otázky. Pokud to sám nezvládnete, najměte si na to někoho zkušeného, jak už doporučil i H. Boček. Vyplatí se to.

Osobně to na mě dělá dojem, že se snažíte jen vymyslet pár cárů papíru a celé to ojebat. Promiňte zda se pletu ale prozatím tomu vše nasvědčuje. Nejste zde zdaleka první.

PS: a to je na internetu málo návodů ke stažení????

Michal123321:
Nemyslím si že je jasné o co přesně jde (sám vlastně nevím do jakých kategorií to patří). GSM myslím 1850-1900MHz.
Podrobnosti samozřejmě moc sdělovat nechci (bez nih to ale nepůjde),nejde mi ale o to vymyslet pár cárů papíru.

Jde mi to to se připravit na veškeré testování, předem připravit co nejvíce dokumentace. zjistit co je 20 základních otázek podle kterých se musím ubírat dál. Zákonů a norem je spousta a nevím kde začít. Mám vyhlídnutou laboratoř pro EMC ale nevím co je ještě třeba.

Nechtěl bych nechat výrobek certifikovat firmou, chtěl bych vědět co je třeba a jak se to dělá. Myslím už na další verzi která by vyžadovala znovu vše zkoušet a měřit takže bych se chtěl připravit, v průběhu návrhu už se vším počítat a následně to otestovat a dodělat papíry.

Proto doufám že mi poradíte jaké všechny papíry jsou třeba abych mohl řešit co na jaký je potřeba, co to obnáší a kterým začít, což se mi z norem nedaří zjistit.

(Chci mít zařízení co vyhovuje, ne jen co to tvrdí, dál se zabýval elektronikou a nabírat zkušenosti)

S tím, že výrobek má externí napájecí zdroj a certifikovaný gsm modul jsem myslel to že tady bych mohl začít. Dokumentace zdroje a jeho certifikace by měla postačit na síťovou stranu, dokumentace a certifikace gsm modulu podle EZU by měla stačit k tomu aby se jeho certifikace co se týče radiových parametrů převzala (raději bych se ale ujistil měřením pro případnou chybu antény). Ale dělám to poprvé a nevím pořádně jak na to. Na internetu je sice spousta informací ale ne všem se odvážím věřit a ne všechny budou v pořádku.

Zatím jsem se dověděl například, že je běžnou praxí napřed uvést výrobek na trh a certifikace a ostatní náležitosti řešit později, (proo se raději snažím řešit předem).

Jirka Š. Svejkovský:
Požadavky ČTÚ najdete zde a zde.

Co má obsahovat EU prohlášení o shodě najdete pro inspiraci na webu pro nějaké podobné zařízení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana