Co musí obsahovat manuál k SELF GSM zařízení?

(1/3) > >>

Michal1233211:
Potřebuji napsat manuál k SELF komunikačnímu zařízení, je někde nějaký příklad(vzor)?
Na co dát pozor?
Stačí CE v manuálu?

Jirka Š. Svejkovský:
Co je to SELF?

Jinak si nastudujte zákon 22/1997 Sb, pokud se hodláte stát výrobcem.

Michal123321:
Omlouvám se, všiml jsem si toho SELV samozřejmě, zkouším opravit ale nevím jeslti se mi to povede

Michal123321:
22/1997 Sb jsem četl (prohlédl) ale nevím kde začít, nenašel jsem (možná jsem špatně hledal) nutný seznam informací v dokumentaci, ani podobné konkrétní odpovědi.

Jan Bocek:
Nejdříve je nutno hledat odpověď pod jaký zákon tento výrobek spadá.
Pokud je napájecí napětí vyšší než 50 V AC, spadá pod zákon 22/97 a následný Z 91 a 90/16
a pak pod NV 118/2016 a 117/2016.
Pokud je to radiové a telekomunikačn í výrobek spadá pod NV 426/2000 a dnes NV 251/2003 a také pod NV 117/2016 a to bez zřetele napětí.

A pokud to nebude stanovený výrobek tak spadá pod zákon 102/2001 o obecné bezpečnosti výrobku.

Prostě výrobce musí dokázat, že je výrobek bezpečný. Také že neruší a že je testován na příklad podle ČSN EN 55022 ed. 2 a 61326-1
To vše obsahuje dokumentace k výrobku o shodě.
Pak teprve následuje popis výrobku a návod na použití.

Z takové analýzy vám také vyjde, zdá je nutná nebo není nutná dobrovolná certifikace.
Pokud ale není nutná, je třeba to zdůvodnit . Na příklad i tím, že úrovně EMC jsou v hodnotách dané normou a proto vyhovuje Z 426/2006 Sb.

Je to náročný proces, ale zvládnutelný. Podceňovat to ( porušováním zákona)ale není dobré, můžete narazit na ČOI a pokuty jsou likvidační.

PS Výhodnější je napájet takováto zařízení z externího zdroje, který není součástí tohoto výrobku. Napájecí zdroje mají již svoji certifikaci... ..pak vám zůstavá jen ten "problém" s EMC.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana