Jaká je vaše praktická zkušenost s instalací topných systémů pro zimní období?
Jan Franěk:
Citace: Juraj Rojko 12.02.2019, 23:15
Téma schodiště jsem záměrně nechtěl otevírat, ...
;) TO jste mě trochu překvapil. To bych od vás tak úplně nečekal. ;)
nicméně přijměte omluvu za "otevření bolestivé rány". Nebylo to mým úmyslem. Jen mi vaše reakce na toto téma přišla příliš jednostranná a nepokrývající více možností těchto systémů.
Například loni jsem dokončil vytápění skleníku topným kabelem s hlídáním teploty a vlhkosti, včetně automatické závlahy. V tom samém objektu právě dotahujeme i odtávání chodníku mezi vchodem do domu (cca 5m) a brankou. U okapů je prozatím jen kabelová příprava pro odtávání ve svodech, ale zákazník prozatím nezaznamenal (2roky) potřebu to dotahovat do konce.
U sebe doma jsem si vyrobil "betonovou misku" na vodu pro drůbež, do které jsem vložil kousek husího krku a dnes je v něm protažen kousek topného kabelu, aby slepičkám nezamrzala voda k pití. U sestřenky mají v lásce své velké psi a důležitá pro ně byla stále dostupná voda k pití s tím, že trubka i kohoutek jsou "chránění" samoregulačním topným kabelem po celou zimu, v závislosti na okolní teplotě, aby mohli dát pít pejskům kdykoliv je potřeba. Kdysi jsem dokonce byl u jednoho řešení vytápění psí boudy.
Naopak kde jsem s tímto zaznamenal problém, byl velkochov prasat, kdy jejich výkaly byly natolik agresivní, že po cca 35 letech (informace od investora) začlo docházet k "probíjení" a "mučení" sviní v jednotlivých kójích. Postupně jsem to začal odpojovat. Asi netřeba zdůrazňovat že PCH nikde :-\ Jsem vlastně rád že provozovna skončila a já s tím už nemusím mít nic společného :)
Jo a ještě jeden problém jsem musel řešit. Po nabídce řešení odtávání svodu z ploché střechy panelového domu, kdy do něj opakovaně zatékalo díky zamrzlému svodu, si správce domu vybral si topný kabel, ale bez regulace za kterou chtěl ušetřit (dle varianty cca 6-20tis Kč). Na jeho písemnou žádost (na tom jsem trval) byla regulace vynechána a topný kabel byl zapojen za vypínač s kontrolkou chodu, což bylo jasně napsané i v předávacím protokolu. Bohužel že správce nečte, nerozumí, nebo zcela ignoruje některé věci bylo jasné po pár měsících (necelý rok) kdy přišlo doúčtování na cca 90 tisKč tomu SVJčku. Pak se i částka 20tisKč zdála jako nicotná. Jestli je tam ještě správcem nevím. Jen jsem doplnil regulaci a dál o nich neslyšel.
Juraj Rojko:
Citace: Jan Franěk 13.02.2019, 08:42
;) TO jste mě trochu překvapil. To bych od vás tak úplně nečekal. ;)
No, já jsem to od sebe taky tak úplně nečekal. :) Ale jak by řekla teta Kateřina, kdo nic nedělá nic nezkazí a práce kvapná …
Citace: Jan Franěk 13.02.2019, 08:42
Jen mi vaše reakce na toto téma přišla příliš jednostranná a nepokrývající více možností těchto systémů.
Asi jsem to napsal trochu nešikovně, ale myslel jsem to ale jako přímou odpověď na otázku "jaká je vaše praktická zkušenost." Takže i to "zbytečné" bylo myšleno pro mě osobně, ne obecně. (Jinak nějaké ty vyhřívané gule, kabel v žlabu před garáží a příprava pro svody je na tady také, ale stejně jako váš zákazník jsem ještě nezaznamenal potřebu to využít.)
Radek Červený:
U nás v Brně jsou zimy takové, že když tu napadne 10 cm sněhu, tak se zlomyslně kochám pohledem, jak jsou městské služby z toho 3 dny na palici a označují to kalamitou ;D
Jednou jsme realizovali jednomu snobovi vyhřívání venkovní plochy před domem a garáží, měl tam instalováno pod zámkovkou cca 18 kW. Pak se karta otočila, zdroj vyschl, elektriku začala platit jeho máma za něj stylem, že její důchod padl v tom domě na měsíční zálohu a když zjistila, co žere venkovní vyhřívání, nechala to odpojit a synáček musí makat hrablem.
Ještě jedna venkovní instalace je u SVJ na výjezdu z podzemních garáží, je to celkem strmý výjezd a tam to má své opodstatnění. Funguje to tak, jak má a není problém.
Takže u mě praktická zkušenost 50:50 ;)
Milan Hudec:
Na námrazu naprosto spolehlivě funguje smyčkový zátěžák, ráno těch pár metrů rozvinu a na celou třídenní brněnskou zimu mám pokoj :)
František Šohajda:
V jedné nejmenované nemocnici mají heliport na menším objektu.
Celkový výkon 250 kW ...Bylo to zapnuto jednou, při předávání stavby.
Pak střecha začala zatékat ,pozvali zedníky a ti sekali a sekali...NO-jo ale část kabelů rozseknuli....
Dodnes piloti si sníh odstraňují sami, při přistání naklopí vrtuli a sníh létá z objektu pryč. (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana