Jak funguje aktivní jímač?
Martin Ištok:
A obzvlášť preto, že nová STN EN (ČSN) 62 305 už nič také ako aktívny bleskozvod nepozná. Ako sa na stávajúce aktívne bleskozvody bude pozerať? Ak sa budú posudzovať ako obyčajné tyčové zachytávače, bude ich mať objekt zrejme málo a takisto aj zvodov a drahý bleskozvod bude nevyhovujúci.
Ak chcete zhotoviť novú bleskozvodnú ochranu, odporúčam vám naštudovať si citovanú normu a riadiť sa ňou, hlavne ak máte v objekte elektroiku !
Ľudovít Horváth:
V našich zemepisných šírkach, ale nielen v nich, ako ukázali sledovania účinkov aktívnych bleskozvodov napr. v Kuala Lumpur, kde je búrkových dní zopár viac ako u nás a ktoré hovoria skôr v neprospech AB, by som sa jednoznačne prikláňal ku klasickému bleskozvodu, čo najjednoduchši emu, ovšem aspoň v rozsahu ako stanovujú normy. Odporúčam venovať zvýšenú pozornosť pred nepriamym úderom blesku, resp. prevádzkovými prepätiami pri spínacích javoch v sieťach VVN, vn a nn s dopadom na inštaláciu konečného užívateľa a využitím kvalitnej prepäťovej ochrany zohľadňujúcej technické a technologické vybavenie chráneného objektu. Zvlášť projektanti, nech sa na mňa nehnevajú, dosť dlho ignorovali tieto ochrany a aj dnes sa často stretávam s projektmi RD, kde je v rozvádzači navrhnutý nejaký zvodič B+C a je vystarané. Investori pri tom ani netušia o čom im hovorím, keď ich na nedostatočnosť ochrany upozorním pri realizácii.
Jan Hájek:
Naštěstí ESE jímač funguje jako železná tyč shodných rozměrů. V ČR nikdy nebylo možno ho montovat v souladu s platnou právní úpravou. Hodně bylo řečeno v této diskuzi, doporučui si ji velmi pozorně přečíst :
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,2010.0.html
Zrovna v pátek jsem si z webu stáhl několik výsledků sledování pasivity aktivních jímačů tak kdo by měl zájem tak ať mi napíše na honza@elektrika.cz a já mu to zašlu, vše je v angličtině. Fakt super případy.
Martin Novák:
Skratka a dobre s trochou nadsazky a ironie muzu rict, ze aktivni jimac funguje o celych 24,74% lepe, kdyz je vedle nej povesena pacicka z cerneho kocoura zabiteho za uplnku uprostred pentgramu. V opacnem pripade funguje presne stejne, jako klasicky jimac shodne delky a umisteni... :D
Tchan dela pro pobocku jedne dosti velike a zname US firmy zabyvajici se vyrobou elektronickych komponentu. V arealu pry maji techto "zazraku" hned nekolik, ale jak rikal poctivy Cesky blesky se nedaji zmast takovymi vynalezy a zcela v souladu se svymi dlouholetymi zvyky mlati do ocelovych konstrukci a energomostu mezi budovami uplne stejne jako za casu pred zavedenim techto aktivnich "zazraku"...
Záhyna Lubomír:
Když se podíváte na "prohlášení o shodě" popř. na přílohy k němu pro daný ESE, najdete tam např. - že je v souladu s ČSN 34 1390 a to pouze s čl. 77 a 84 (v certifikátu který mám k dispozici je uvedeno čl. 8.4, ale takový v ČSN 34 1390 není, proto uvažuji čl. 84). Takže neřeší ostatní požadavky. Zkuste také najít, i na stránkách výrobců, co že je v té "kouzelné" hlavici a jak se reviduje popř. ověřuje funkčnost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana