Lze projit vlastní ventilátor digestoře s centrálním odsáváním?
Peter Munka:
Vasa omalovanka je cela zle, vratane toho, ako je zapojeny central ventilator.
Chutovka ako spojenie L - N (cize skrat) len ukazuje, ze nemate sancu to zapojit s vedomostami, ake mate.
Kupou bytu ci od druzstva alebo aj predosleho majitela (realitka, sukromna osoba) automaticky pristupujete k zmluve o vykone spravy. Spravcom je SBD alebo nejaka firma alebo spolocenstvo vlastnikov. Opakujem, nemozete svojvolne zasahovat do spolocnych zariadeni, aj ked su vnutri vasho bytu, su spolocnym majetkom (stupacky voda, plyn, kanalizacia, kurenie, zvonceky, ventilacia). Ak napr rozbabrete a znefukcnite central odsavanie, mozu vas donutit dat to na vlastne naklady do poriadku. Caste je odpojenie bytov pod problemistom ako vy, ved hentie droty tu len tak visia, tak cvak.
Peter Munka:
Zatial odporucam dokladne preverit, ci pri zruseni vypinaca vo vasom byte central nadalej funguje pod aj nad vasim bytom. U vas si pripravit krabicu (so spravym krytim IP xy), kde budu svorky na kazdom vodici central odsavania a kde neskor elektrikar pripojoji rele alebo vypinac. ak sa strihali droty centralu, tak ziadne cokolady omotane izolackou zaliate v dlazke betonom.
Urcite netlacte niekam fazu z vasho bytu - mozete sa stretnut s inou fazou centralu a vyrobit medzifazovy skrat, ak aj trafite spravnu fazu, moze to skoncit smrtelnym urazom pri udrzbe ventilacie. Dalej mozete lahko vyrobit cierny odber atd.
Petr-neelektrikář:
(poklona) všem za reakce.
Dejme tomu že si elektrikáře pozvu.
vím že mám napojené L na N, neboli skrat, ale pokud bych spínal samotný centrální ventilátor sólo tlačítkem, pouštím taky fázy do nuly... Ale pravda - elektrikář nejsem.
Zpět k dotazu. Moje myšlenka proveditelná tedy je (sepnutí odsávání s ventilátorem jedním tlačítkem (respektive v mém případě vypínačem), ale ne podle mého nákresu. Je to tak?
Při rušení vypínače jsem nenarušil "hlavní tepnu" k centrálnímu odsávání. Je i občas poznat že soused/ka ho spustí. Spínač byl zapojen paralelně, takže jsem nemohl přerušit obvod... Svorkovnice je stále v původní krabici (zda i komunisti řešili krytí IP vám říct nedokážu...). Čokolády omotané izolačkou nikde nejsou :)
Petr-neelektrikář:
Ještě bych rád dodal že se nejedná o ventilátor digestoře ale o WC ventilátor. Bylo mi upraven název tématu
Peter Munka:
Ano, da sa to realizovat na sposob : kym ide ventilator u vas, ide aj central.
Vola sa to cyklovacie rele alebo cyklovac asymetricky. Treba to spravne pripojit a nastavit,.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana