Lze projit vlastní ventilátor digestoře s centrálním odsáváním?
Petr-neelektrikář:
Rekonstruuji byt a odpojil jsem si spínač od centrálního odsávání, které je na střeše a zapojil jsem si svůj vlastní ventilátor s časovačem a hydrostatem. Můj ventilátor funguje a není s ničím problém, jen mě napadá zda je možnost při sepnutí mého soukromého ventilátoru, aby se zároveň sepnulo i centrální odsávání. Co jsem se tak dočetl, tak centrální odsávání se spíná středním vodičem. Je možnost vysílat impuls pro spuštění centrálního odsávání fází z mého okruhu? pro představu přikládám obrázek.
Při psaní tohoto dotazu mě napadá, že kdyby to bylo takhle proveditelný , tak když si pustí soused centrální odsávání zapne tím i můj ventilátor ... je to tak?
Peter Munka:
Ani elektrikar s kvalifikaciou nemoze svojvolne na vasu ziadost upravovat instalaciu spolocnych zariadeni domu. Podpisom zmluvy o sprave alebo odpredaji bytu ste sa k tomu zaviazali.
Druha vec je tlacenie vzduchu vasim ventilatorom do vzduchotechnik y, ktora bola povodne navrhnuta na centralne odsavanie. Vysledkom moze byt vlhkost a smrad z vasho bytu o poschodie nizsie / vyssie. Staci nastvany sused a budete prerabat kupelnu.
Cisto z elektrickeho hladiksa sa vas problem da riesit, akurat tam musi byt rele, ktore na chvilu zopnutim imituje povodny spinac a potom toto opakuje v pravidelnych intervaloch, kym bezi vas ventilator.
Petr-neelektrikář:
Citace: Peter Munka 30.01.2019, 10:00
Ani elektrikar .....
Podepisoval jsem pouze smlouvu ohledně koupě bytu ve které bylo řešeno pouze převedení a zaplacení nemovitosti. Pak jsem už nic nepodepisoval co by mělo upravovat má práva, nebo povinnosti k bytu,ale to sem nepatří :)
Ta druhá věc mi došla právě až později a rád bych tomu předešel tím, že se bude spouštět současně můj ventilátor s centrálním odsáváním. Píšete, že to lze - lépe řečeno, lze to podle mého nákresu? Na nákresu mám znázorněný vypínač, do kterého vložím pérko a bude z něj "pouze tlačítko" (mám tam půlený vypínač) tzn. vypínač nebude stále sepnutý. Je i potom potřeba relé? popřípadě jaké?
Tlačítko s doutnavkou v nákresu je jakoby u sousedů a je znázorněn pro představu...
Miroš Jan:
Takto prostě nelze.
Elektroinstala ce v bytě, je za elektroměrem pro váš byt. Elektroinstala ce společných prostor je za jiným elektroměrem.
Jedině oddělit od sebe. :)
Milan Piotrovský:
Nutno si uvědomit, že nespínáte motor na střeše ale ovládací prvek tohoto motoru. A ten se dá ovládat 2mi způsoby. Starý na výdrž, nový na pulz (obrana proti způsobu 1). A podle toho volit ovládání. Pozvěte si elektrikáře a diskuzi se správcem nemovitosti se nevyhnete.
A k tomu podpisu, podpisem smlouvy se stal automaticky členem nějakého společenství se svými pravidly a postupy, které upravují Vaše práva a povinnosti.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana