Ako zrevidovať tester hydraulických častí vstrekovacích lisov?

(1/6) > >>

Ladislav Husár:

Ako vždy sa mi musí pripliesť do cesty pri bežných revíziách nejaké spestrenie. Zákazník chce odomňa zrevidovať čudo na obrázku... Poradte či to revidovať ako stroj (ale nemá žiadne točivé časti) tak som to zatiaľ zaradil ako neprenosný elektrický spotrebič. Jedná sa o Tester hydraulických častí vstrekovacích lisov...

Meral som na zariadení:
- odpor ochranného vodiča: OK
- izolačný odpor: OK
- dotykový prúd: OK
- unikajúci prúd PE: a tu som narazil na hodnotu 380mA pri skreslení 9,2%,  čo je veľmi veľa...
(na obrázku zmizla desatinná čiarka skreslenia)
Skúšal som merať unikajúci prúd aj medzi pracovnými vodičmi a potom medzi všetkými vodičmi... nejako sa z toho neviem vymotať...

Ako by ste postupovali vy pri podobnom zariadení?

Jiří Schwarz:
Ty proudy asi budou "normální",  naznačuje to, že tam "dvojí zem",  jednak PE vodič a pak je zařízení ještě jinak spojeno se zemním potenciálem a teče tam nějaký vyrovnávací (bludný) proud.
Ovšem pak se dostáváme do problému, protože pokud tam teče "trvale" více než 10mA, měl by tam být podle "5-51" zesílený ochranný vodič.

Pokud se mám pod něco podepsat, chtěl bych vidět nějaké seriozní podklady výrobce. Tam by se mělo vyčíst jako co to bylo vyrobené, podle jaké normy,...

Jan Franěk:
Citace: Jiří Schwarz  28.01.2019, 20:52

Pokud se mám pod něco podepsat, chtěl bych vidět nějaké seriozní podklady výrobce. Tam by se mělo vyčíst jako co to bylo vyrobené, podle jaké normy,...

Přesně tím bych také začal. Domnívám se že RT nepřísluší z čehokoliv dělat (určovat) nářadí, nebo stroj. To musí být určeno výrobcem  (norm) .  RT pak už jen postupuje dle příslušných norem, nebo podkladů výrobce.

Jan Bocek:
Citace: Ladislav Husár  28.01.2019, 17:25

Ako vždy sa mi musí pripliesť do cesty pri bežných revíziách nejaké spestrenie. Zákazník chce odomňa zrevidovať čudo na obrázku... Poradte či to revidovať ako stroj (ale nemá žiadne točivé časti) tak som to zatiaľ zaradil ako neprenosný elektrický spotrebič. Jedná sa o Tester hydraulických častí vstrekovacích lisov...

To "čudo na obrázku" je strojní zařízení. Přesně řečeno "neúplné" strojní zařízení, které ve spojení se strojním zařízením plní svojí funkci.

Při revizi se má postupovat  podle přílohy 7 k nařízení vlády 176/2008 Sb.,  kde v části B je popsána dokumentace Neúplného strojního zařízení.

Pokud neuvidím schéma zapojení silových a ovládacích obvodů a neprostudují Návod na obsluhu a údržbu, těžko dělat závěry z uvedených hodnot.

Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Schwarz  28.01.2019, 20:52

...měl by tam být podle "5-51" zesílený ochranný vodič.
...

Omlouvám se za překlep, je to požadavek ČSN 33 2000-5-54, ed. 2 nebo 3

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana