Jak velké je riziko úrazu pokud spínací zásuvka odpojuje N vodič?

(1/3) > >>

rolfovo:

Mám spínací zásuvku, která ale, jak jsem zjistil, odpojuju nulák, tedy to, co je v pravé dírce zásuvky (z mého pohledu). Máme ještě starý typ rozvodů, kde pravá dírka je propojená s kolíkem jedním vodičem. Proto se chci zeptat, když přes tuhle spínací zásuvku připojím pračku nebo olejový radiátor, hrozí riziko úrazu proudem, když vlastně fáze je pořád zapnutá?

Jiří Mudra:
Pokud je instalace v pořádku, vypínaný je pouze pracovní vodič. Ochranný vodič zařízení by měl zůstat připojený.

Z tohoto hlediska by nemělo dojít k nebezpečné situaci

Otakar Dosbaba:
Ano, hrozí s velkou pravděpodobnos tí úraz el. proudem! Tedy ve chvíli, kdy je zásuvka "vypnuta" tím nulákem.
Za prvé, co je to spínací zásuvka? Asi mělo být "spínaná",  ne? Čím je spínaná a proč?
Co nejdříve pozvěte elektrikáře, je třeba to uvést do správného stavu!!! Vy se v tom nevrtejte a do zásuvky nic nezapojujte!
Spínaná zásuvka stykačem, či spínačem s odpovídajícím proudem (v tomto případě 16A, klasické pro světlo mají ale jen 10A) může být, ale musí se odpínat fáze!

Jiří Mudra: Pozor, je tam rozvod TN-C.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Otakar Dosbaba  14.01.2019, 12:42

Jiří Mudra: Pozor, je tam rozvod TN-C.

Pouze před zásuvkou.

Za zásuvkou už je TN-S, takže opravdu nic nehrozí.

Otakar Dosbaba:
No tak já to pochopil tak, že je v pevné instalaci TN-C na konci zásuvka, které někdo dobastlil spínání tak, že rozpojuje nulovací vodič.
Pokud jsou tou "spínací zásuvkou" spínací hodiny do zásuvky, tak pak je to samozřejmě v pořádku.  Jen pozor na mechanické zatížení zásuvky v pevné instalaci, větší páka na svorky s hliníkovými vodiči může časem přerušit spoj. Pokud by to bylo zrovna v místě připojení nulovacího vodiče ke kolíku, hrozí úraz.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana